Polisförbundets ordförande stämmer in i kritiken mot människors försvårande agerande vid olyckor på badplatser.
Polisförbundets ordförande stämmer in i kritiken mot människors försvårande agerande vid olyckor på badplatser.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är mycket kritisk gällande allmänhetens försvårande av räddningsinsatserna vid två drunkningslyckor under gårdagen. "Att visa en sådan likgiltighet för andra människors liv och hälsa är helt förkastligt", säger hon till DN.

I går kunde Metro rapportera om Örebropolisens skarpa kritik mot allmänhetens agerande vid en drunkningsolycka i Degerfors, där en 17-årig pojke miste livet.

Kritiken handlade bland annat om att en grupp människor vägrade ge plats åt räddningspersonal på plats, samt att ett flertal personer stod och filmade hela händelsen med sina mobiltelefoner.

LÄS MER: Polisens kritik då pojke drunknade: Folk stod i vägen och filmade

Nu stämmer även Polisförbundets ordförande in i kritiken, och beskriver agerandet vid drunkningsolyckan i Degerfors, samt en liknande händelse utanför Landskorna där en 75-årig man drunknade, som förkastligt beteende.

– Att visa en sådan likgiltighet för andra människors liv och hälsa är helt förkastligt och fullständigt oförlåtligt. Att sedan också förhindra polisen och annan blåljuspersonal att utöva sina yrken är allvarligt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz, till DN.

Nitz fortsätter med att beskriva allmänhetens agerande som en ”moralisk kollaps”.

– Vårt arbete handlar i dessa fall om liv och död, medan för vissa människor handlar det om nästa Facebookinlägg, säger hon till DN.

LÄS MER: Ettåring drunknade i bubbelpool – gled ur badring

Ambulansförbundet och Brandmännens riksförbund säger sig uppleva ett skifte i allmänhetens agerande på senare år, och ser det som problematiskt att folk publicerar saker på sociala medier utan att veta vad som faktiskt pågår.

– Det är inte etiskt försvarbart att fotografera personer som befinner sig i sådana här tragiska situationer eller olyckor. Man tycker att folk borde förstå det, säger Gordon Grattidge, förbundsordförande för Ambulansförbundet, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset