Polisens tekniker i arbete efter dödsskjutningen i stadsdelen Seved i Malmö.
Polisens tekniker i arbete efter dödsskjutningen i stadsdelen Seved i Malmö.

De tunga mordutredningarna hopar sig i Malmö. Efter ett likfynd i en bil på en hamnbotten och en dödsskjutning i stadsdelen Seved bara något dygn senare kommer Malmöpolisen att få förstärkning från andra delar av landet.

Bekymmersamt. Ansträngt. Med de orden beskriver Malmös polismästare Stefan Sintéus läget just nu.

Ett 60-tal utredare är upptagna med ett tiotal olösta mord och en serie grova överfallsvåldtäkter. Redan har poliser från andra delar av region Syd kallats till Malmö och nu väntas också tillskott på omkring tio utredare från Stockholm och Jönköping.

– Det är ett förhållandevis gott utredningsläge, säger Stefan Sintéus.

Femton personer sitter häktade, en är anhållen i sin frånvaro och dessutom finns ytterligare tolv misstänkta gärningsmän i de pågående utredningarna.

20–30 individer

Någon enkel förklaring till morden har han inte. Han bedömer att det finns 20–30 kriminella individer i Malmö som konkurrerar inom den kriminella ekonomin kring till exempel vapen och narkotika och som angriper varandra med grovt våld och svarar med vedergällningar. De är också beredda att använda grovt våld vid banala bråk.

Stefan Sintéus är övertygad om att det finns kopplingar mellan flera av de olika våldsdåden.

– Malmö är en liten stad. Det är ett fåtal kriminella personer som har den här kapaciteten, så jag skulle bli förvånad om det inte var så.

Turas om

Mikael Rying, kriminolog vid polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa), ser inte att Malmö utmärker sig.

– Förra året var det 31 personer som sköts till döds i Sverige. Då var det Göteborgsområdet som hade flest och året dessförinnan Stockholm. De turas om, så att säga, och det beror ju på intensiteten i de här uppgörelserna.

Polisen kan inte ensam få stopp på dödsskjutningarna, framhåller han.

– För att få stopp på det här räcker det inte att polisen utreder en massa mord, det måste vara samhället i övrigt som tar tag i det här, säger Mikael Rying.

Björn Lindgren/TT
Malmös polismästare Stefan Sintéus berättar att ett 60-tal utredare jobbar i de pågående mordutredningarna i Malmö.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset