Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Arkivbild.
Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Arkivbild.

Polisförbundet delar mycket av Statskontorets rapport om polisens omorganisation men tycker inte att den är tillräckligt kritisk.– Polisorganisationen är i kris, säger ordföranden Lena Nitz.

Det viktigaste för förbundet är om polisverksamheten fungerar, påpekar Nitz.

– Våra medlemmar ger en tydlig bild av att den inte gör det och att polisorganisationen är i kris, säger hon.

Förbundet var tidigare för omorganisationen.

– Men på vägen har ledningen lyckats att tappa medarbetarnas förtroende för den nya organisationen, vilket jag tycker är allvarligt, säger Nitz.

Vem bestämmer?

Statskontorets rapport vittnar inte om en organisation i kris, anser hon.

– Faran med att inte inse att polisen är i kris är att man inte vidtar tillräckligt kraftfulla åtgärder för att ta sig ur den.

Styrningen funkar inte heller, anser Nitz.

– Det är i dag otydligt vem som ska ta beslut och på vilka grunder och det skapar problem i den operativa polisverksamheten.

Akademiker: Nyanserat

Förbundet förväntar sig nu att medarbetarna får verkligt inflytande, en brist som Statskontoret lyfter fram. Nitz delar också kritiken om chefstillsättningarna, eller brister på dem.

– Vi har från första början varit kritiska till att man sjösätter den största omorganisationen av polisen sedan 1960-talet utan att ha ordinarie chefer på plats i hela organisationen. Det har skadat genomförandet av den nya organisationen.

Saco-S och Jusek som organiserar akademiker inom Polismyndigheten anser att Statskontoret ger en nyanserad bild av situationen och myndighetens utmaningar. Man välkomnar bland annat Statskontorets fokus på medarbetarna och vikten av kommunikation och inkludering.

Vidare välkomnas "Statskontorets långsiktiga fokus på att utredningsverksamheten måste stärkas och fler poliser synas ute samtidigt som stödet till kärnverksamheten vässas". Förhoppningen är att Polismyndigheten får en nystart när nu alla chefsled är bemannade, anser akademikerförbunden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset