Polishunden Hjalle ådrog sig allvarliga skador i samband med ett rån.
Polishunden Hjalle ådrog sig allvarliga skador i samband med ett rån.

Polishundar skyddas inte juridiskt som andra poliser trots att de utför ett enormt arbete. "Nej, hundarna är inte speciellt skyddade. Det kanske vore något att titta på", säger Peter Holmström, chef på hundenheten i Stockholm.

För några dagar sedan inträffade en händelse i Västmanland där polishunden Hjalle ingrep. Han deltog i en insats och spårade gärningsmän efter ett rån mot en elektronikkedja, vilket polisen skrivit i ett inlägg på Facebook.

Hjalle kom i kapp en av gärningsmännen. Men när denne skulle gripas skadade personen Hjalle med ett vasst föremål. Skadorna blev omfattande och polispersonal fick jobba hårt för att hunden inte skulle förblöda.

Peter Holmström, som är chef på sökhundsverksamheten i Stockholm, säger att polishundar inte har samma rättigheter som när en polisman blir utsatt för våld.

►LÄS MER: Izor har prisats som Sveriges bästa polishund – nu går han i pension

Polishundar räknas som egendom och därför blir rubriceringen skadegörelse (kan ge högst fängelse i ett år), jämfört med misshandel mot en polisman som rubriceras som våld mot tjänsteman (kan ge fängelse i upp till fyra år).

– Nej, hundarna är inte speciellt skyddade. Det kanske vore något att titta på, säger Peter Holmström.

Utan att ha statistik upplever även polisen att våldet mot polishundar tycks bli vanligare och grövre. Peter Holmström säger att den vanliga tjuven har ändrats från en missbrukartyp till motiverade professionella tjuvar.

Pernilla Markström på polisens djurskyddsgrupp tycker att man kanske borde driva fall som det mot Hjalle som djurplågeri istället. Just för att få ett högre straff. Djurplågeri kan ge fängelse i upp till två år.

►LÄS MER: Polishund nosade upp vapengömma

Peter Holmström säger att som hundförare är hunden en familjemedlem. När en hund blir skadad är det aldrig roligt. 

– När man är hemma tillbringar man 24 timmar om dygnet med hunden, så det blir speciellt. Samtidigt så när man jobbar är det hundens uppgift att skydda föraren. Sen vill man ju inte att det ska gå illa. Just här i Stockholm har vi haft ett antal incidenter, där hunden har klarat sig utan skador. Men det är mest tur, säger Peter Holmström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset