Tony Olsson under häktningsförhandlingarna efter fängelserymningen 2004.
Tony Olsson under häktningsförhandlingarna efter fängelserymningen 2004.

Under en tidigare permission medverkade han till dödsskotten i Malexander. Nu vill Rättsmedicinalverket låta Tony Olsson få friare permissioner.

Det var under en permission 1999 som Tony Olsson, som nu bytt namn till Tony Byström, tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson avvek och rånade en bank i Kisa. Under den efterföljande polisjakten sköts polismännen Olle Borén och Robert Karlström till döds. Byström lyckades rymma till Costa Rica men gick med på att utlämnads till Sverige.

2004 rymde Byström från Hallanstalten tillsammans med tre andra intagna och kunde efter två dagar gripas när han gömde sig i en lada utanför Sorunda. 

Byström har genomfört två kortare permissioner utan incidenter och nu gör Rättsmedicinalverket bedömningen att han ska ges möjlighet till friare permissioner, även om man i sitt utlåtande menar att det finns flera riskfaktorer för återfall i brottslighet och bedömer risken som ”medelhög”.

”Han har en historia av kriminalitet präglad av grov våldsanvändning. Som riskfaktor kan inte heller förbises att kriminaliteten försvårats av att den skett inom ramen för en nationalsocialistisk och samhällsfientlig övertygelse”, skriver verkets chefspsykolog i sin bedömning.

På senare tid har Malexandermördaren varit skötsam och deltagit i fängelsets arbetsprogram. Byström ska också i anslutning med att han greps 2004 ha blivit frälst, något som kan ha bidragit till att han i en bedömning 2008 ansågs ha blivit mer ”mogen och reflekterande”. 

”Samma år rapporterades Byström för en allvarlig misskötsamhet för att ha slipat en smörkniv”, skriver Rättsmedicinalverket 

Byström ansökte i slutet av förra året om att få sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt. Han har en fru som han träffat under fängelsevistelsen och har enligt Expressen uttryckt hopp om att få ett gemensamt liv med henne utanför murarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset