De värsta områdena i Stockholms län är Husby, Rinkeby/Tensta, Hallunda/Norsborg och Ronna/Geneta/Lina (Södertälje).
De värsta områdena i Stockholms län är Husby, Rinkeby/Tensta, Hallunda/Norsborg och Ronna/Geneta/Lina (Södertälje).

I Stockholms mest utsatta förorter begås brott öppet och polisen åker ut i dubbla bilar. De boende har vant sig och undviker att röra sig ute på kvällen, enligt en hemligstämplad polisrapport.

Med särskilt utsatt menas ett område med så mycket problem att det kräver insatser från alla myndigheter och läget anses vara akut, skriver Aftonbladet.

Uppgifterna kommer från en hemligstämplad rapport från Nationella operativa avdelningen på polisen – Aftonbladet har tagit del av den del som gäller Stockholms län.

I fyra områden i Stockholm län – Husby, Rinkeby/Tensta, Hallunda/Norsborg och Ronna/Geneta/Lina (Södertälje) – är situationen särskilt utsatt.

De är sedan tidigare utpekade som problemområden för polisen och rikspolischefen Dan Eliasson skrev i ett pressmeddelande i december att "det är områden där vi måste förbättra livssituationen betydligt för de boende".

►LÄS MER: Poliser luras oftare i bakhåll

Brott begås öppet i områdena och människor törs inte eller undviker att prata med polisen, enligt rapporten. Poliser vittnar om en hård arbetsmiljö där man ofta åker ut i två polisbilar i stället för en och där polisen ibland undviker att patrullera området eller ingripa vid "lågprioriterade ärenden".

De boende har anpassat sig och undviker torgen i områdena, enligt rapporten.

I Norsborg har vaktmästare har vid tillfällen fått bära hjälm då boende kastar saker från balkongerna.

I Rinkeby, Tensta och Husby finns de som stödjer våldsbejakande religiös extremism och personer med judisk tro undviker enligt uppgifter till polisen Rinkeby och Tensta. Kristna kvinnor undviker Rinkeby centrum av risk att bli trakasserade av muslimska män, skriver Aftonbladet.

►LÄS MER: Polisen ska slå ner på brottsligheten – här är deras 14 "problemområden"

Sammanlagt i Sverige har polisen identifierat 52 områden som antingen är särskilt utsatta eller har socioekonomiska problem, där kriminella "har en inverkan på lokalsamhället". 15 faller in under den mest utsatta kategorin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott