Citatet på svenska: "Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten."
Citatet på svenska: "Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten."

Den australiske politikern Craig Kelly har lagt upp en bild som han tycker är oändligt dum på sin Facebook-sida: bilden föreställer en helikopter som tar bort is från rotorbladen på ett vindkraftverk i Sverige.

Problemet är bara att påståendena i inlägget inte stämmer – det är bättre för miljön att få igång det nedisade vindkraftverket, enligt den svenska Energimyndigheten.

"Mänsklig dumhet vet inga gränser", skriver Craig Kelly i inlägget till bilden av det nedisade vindkraftverket. "För att fixa "problemet" skickas en helikopter ut (bränner flygbränsle) för att spruta varmvatten (vilket värms i det kalla klimatet med en lastbil med en 260 kW oljebrännare) på bladen för att avisa dem."

Kelly påstår sedan att det bränslet skulle kunna producera mer elektricitet än ett upptinat vindkraftverk någonsin skulle kunna producera.

►LÄS MER: Nej, BBC:s väderpresentatör sa inte att det är "cold as fuck"

Craig Kelly sitter i det australiska representanthuset och hans inlägg har delats nära 10 000 gånger. 

Lars Andersson, enhetschef på Vindenheten på Energimyndigheten, säger att Craig Kelly fått saken om bakfoten. Att en helikopter går en timme och tjugo minuter och värmandet av vattnet är en liten kostnad i jämförelse med att få igång ett vindkraftverk.

– Det är ett ganska orimligt påstående – kraftbolaget skulle ju inte välja den här metoden om den inte var bra. Och det är också orimligt att tro att energin som går åt till att ta bort isen inte skulle komma igen med råge när vindkraftverket börjar gå igen.

►LÄS MER: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Andra sätt som utvecklats är elslingor i bladen. men för de verk som saknar den typen av lösningar så är företaget Alpine helicopters metod en sista utväg för en nedisad och stillastående vindkraftpark. 

Enligt Hans Gedda, konsult på Alpine helicopters, måste parkens ägare gör en kalkyl.

– Det kräver att du förväntar dig hyfsat bra vind de kommande två dygnen och att förutsättningarna för att verket ska få vara isfritt är goda.

Isklumpar kan också orsaka fara för de som jobbar på parken och skada själva kraftverket – vilket också kan vara skäl att ta till metoden.

►LÄS MER: Nej, tv-inslaget om terroristen har inte censurerats – och är sju år gammalt

Men har politikern Craig Kelly rätt när han säger att det är omiljövänligt? Nej, säger Hans Gedda.

– Den miljömässiga belastningen tjänas in med råge.

Bilden som Craig Kelly använder är snodd från en Ny teknik-artikel om helikopterbolaget Alpine helicopters.

Texten till bilden, "Only two things are infinite, the universe and human stupidity", är ett citat som tillskrivs Albert Einstein, men det råder osäkerhet om han verkligen har sagt så. Det kan du läsa mer om här!

Viralgranskaren har sökt Craig Kelly.

– Det har länge snurrat runt vandringslegender, till exempel att vindkraftverk inte skulle leverera ens den energi som krävs för att konstruera dem. Det har lagt sig lite nu för tiden, men fortfarande sprids ju den här typen av falska påståenden, säger Lars Andersson på Energimyndigheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset