Carina Sällberg (FP) var den enda av ledamöterna som röstade nej till att den dömde mannen skulle få adoptera. — Det här är fullständig katastrof och ett vansinnigt beslut, säger hon till Metro.

Pressbild

Carina Sällberg.

Nio ledamöter i socialnämnden röstade ja till att mannen, som bland annat är dömd för sexuellt utnyttjande mot en femårig flicka, ska få adoptera, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Carina Sällberg (FP) var den enda som röstade nej.
– Det var för det första helt oacceptabelt att godkänna utredningen. Den är full av brister. Sedan var det häpnadsväckande att överhuvudtaget tänka tanken att låta en så grovt kriminell få adoptera, säger Carina Sällberg till Metro.

LÄS MER: Dömd pedofil får adoptera 10-åring

Hon hänvisar till de 90 brott mannen är dömd för – däribland sexuellt utnyttjande av minderårig, vapenbrott och grovt bedrägeri.

Mannen har dömts till fängelse vid fyra tillfällen för brotten.
– Men han begick nya brott varje gång han kom ut. De sexuella övergreppen nämns i utredningen, men man har slätat över och bagatelliserat det på ett skrämmande sätt.

På grund av ett funktionshinder har inga samtal med den 10-årige pojken gjorts.
– Enligt lagen ska man prata med barnen, men hans vilja har inte uttryckts i det här fallet. Det här är fullständig katastrof och ett vansinnigt beslut, säger Carina Sällberg.

Att nio ledamöter röstade ja till adoptionen tycker hon är ”hur tokigt som helst”.
– Jag upplever att politiker litar för mycket på tjänstemännens bedömningar och inte förstår att det är vi som har huvudansvaret. Man sätter sin tro till dem och glömmer sitt egna kritiska tänkande, säger Carina Sällberg.

Hon tror att man väjer för tanken att mannen har begått sexuella övergrepp.
– Man tänker att han ändå kan vara en kärleksfull vårdnadshavare.

Carina Sällberg kommer gå vidare med en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och en laglighetsprövning till förvaltningsrätten för att ta reda på om Helsingborgs kommun har brutit mot lagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset