Politiker från 18 norrländska kommuner kräver fler poliser i norr. Arkivbild.
Politiker från 18 norrländska kommuner kräver fler poliser i norr. Arkivbild.

Det måste bli fler poliser i Norrland. Det kräver företrädare för 18 kommuner i ett brev till bland annat inrikesministern.– Man spelar rysk roulette med medborgarna, säger kommunalrådet i Strömsund.Inrikesministern svarar med att bjuda in till samtal.

Brevet har ställts till både inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), rapporterar SVT Nyheter Jämtland. I brevet riktar kommunföreträdarna kritik mot polisens omorganisation och låg bemanning i norr.

– Den nya polisorganisationen hade goda intentioner och hade fokus på att komma närmare medborgarna, men det har blivit precis tvärtom, säger Göran Bergström (S), kommunalråd i Strömsund och före detta polis, till TT.

"Rysk roulette"

Han är bland annat kritisk till att länskommunikationscentralen har flyttats från Östersund till Umeå.

– Man hade inte personal och problem med lokalkännedomen. Man larmar ut polisbilar till fel platser och blir det skottlossning så kommer inte ens polisen, säger han.

Två flickor larmade i somras om att en man hade skjutit efter dem på en plats i Strömsunds kommun, men polisen kom inte för det fanns inga poliser att skicka, enligt kanalen.

Göran Bergström anser att medborgarnas förtroende påverkas negativt, att risken finns att medborgarna tar lagen i egna händer och att även fjällräddningen är hotad.

– Ytterst tycker jag att man spelar rysk roulette med medborgarna.

Ygeman bjuder in

I brevet till politikerna i Stockholm går att läsa att "Sveriges inland med glesbygd, måste värderas lika som stad". Göran Bergström föreslår att det ska finnas minimitider för utryckning vid allvarligare händelser och ett glesbygdsbidrag för att poliser ska söka sig till Norrland.

– När jag blev polis på 70-talet ville ingen bli polis i Stockholm och då fanns storstadstillägg. Vad är egentligen problemet?

"Regeringens ambition är fler poliser närmare medborgarna. Jag diskuterar gärna detta tillsammans med Göran Bergström och de övriga politiska företrädarna i Jämtland. Jag har i dag bjudit in dem till ett samtal i Rosenbad", skriver Anders Ygeman i ett mejl till TT. I mejlet hänvisar han till en utvärdering av polisens omorganisation som ska komma i höst.

"Då finns också möjlighet att diskutera behov av en justering för att uppnå målet om fler poliser närmare medborgarna", skriver han vidare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset