Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö den 14 februari 1985. Kvinnan heter Danuta Danielsson och är judinna från Polen. 
Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö den 14 februari 1985. Kvinnan heter Danuta Danielsson och är judinna från Polen. 

Fotot av en tant som just ska slå en nazist i bakhuvudet med handväskan känner de flesta igen. Det skulle ha rests en staty av kvinnan på torget i Växjö – men nu backar stadens politiker.

Susanna Arwin

Så här ser statyn ut.

Det berömda fotografiet är taget av fotografen Hans Runesson vid en demonstration i Växjö 1985. Den utsågs till Årets bild och har blivit en symbol för motståndet mot högerextremismen i Sverige.

Situationen skulle ha blivit förevigad på nytt i och med Susanna Arwins staty "Med handväskan som vapen" som planerades att stå på Växjös stortorg . Men nu har kultur- och fritidsnämnden​s arbetsutskott i Växjö sagt nej till statyn och ingenting tyder på att det slutgiltiga beslutet senare i veckan kommer att bli något annat, skriver Smålandsposten.

"Jag vill inte att vi reser en staty som vi om några år kanske kommer att få ångra", skriver nämndens ordförande Eva Johansson (C) i en debattartikel i tidningen.

– Den förra kulturnämndens beslut gick lite hastigt till och var inte genomtänkt. Frågan hade inte diskuterats i alla partigrupper och jag anser att demokrati måste råda, säger hon i artikeln i tidningen.

Hon tror att kommande generationer kommer att få svårt att tolka statyn.

– Det hade varit fel att gå så långt som en staty av henne. Jag kan inte stå för att hon möter en oliktänkande med ett tillhygge. Hon hade kunnat slåss med ord istället, säger Eva Johansson.

Konstnären Susanna Arwin, som är känd för sitt konstprojekt "Den svenska tanten", tycker att beslutet är tråkigt.

– Jag har från flera håll hört att hon skulle kunna bli en turistmagnet för Växjö. Det handlar inte så mycket om att just jag måste göra en staty som ska stå på torget, utan att tanten är ett tidsdokument som är större än så. Jag tror absolut att tanten hade satt Växjö på kartan, säger hon till Smålandsposten.

Hon är själv uppvuxen i Växjö och blev djupt berörd av Hans Runessons bild. 1985 gick hon på konstskola i New York och hennes mamma skickade bilden till henne.

– Hon sa: "Det händer saker i lilla Växjö också", berättar Susanna Arwin för Metro.

Statyn finns redan i en 30 centimeter hög variant som visats upp på utställningar och Arwin har jobbat med bilden i olika former länge – och den har alltid varit intresseväckande.

– Våras gjorde jag en liten lerfigur av Danuta, judinnan på bilden. Och då gick hela drevet igång, det gick inte ens en vecka så hade den hamnat i kulturnyheterna.

Arwin kommenterade Runessons fotografi så här i Dagens nyheter i fjol:

– Bilden på tanten berörde mig djupt, den gick rakt i hjärtat. För en konstnär fanns dramatiken och rörelsen men också det extrema modet. Hon blev helt enkelt sinnebilden för civilkurage.

Kritiken – att bilden står för en våldshandling – håller Susanna Arwin inte med om.

– Ingen sade ifrån när sex miljoner judar dödades. I den väskan ligger en samlad ilska för det hon hade varit med om, att hennes släktingar blivit avrättad i Auschwitz. Den är så harmlös i sammanhanget, den här handväskan.

Hur tror du att fortsättningen kring statyn kommer att bli?

– Jag tror inte att sista ordet är sagt. Det berör så starkt. Folk har mejlat mig och sagt: "Vi vill ha den i den här staden i stället".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset