Stephan Mendel-enk

Dagens politiker anklagas ofta för att vara utslätade. De är så taktiska och medietränade att de aldrig säger någonting som riskerar att uppröra en enda väljare, menar kritikerna. Jag har alltid tänkt att kritiken varit överdriven. Men häromveckan fick både jag och den svenska allmänheten ett skrämmande tecken på hur långt utvecklingen har gått.

Sedan statsminister Fredrik Reinfeldt i radio avslöjat att han ”uppskattar humor” bad en kvällstidning  honom sätta betyg på några utvalda komiker. Han fick också motivera omdömet med en kommentar.
Om Björn Gustafsson sa Reinfeldt: ”Han fick sitt stora genombrott i mellanspelen i Melodifestivalen och han har varit med i ’Parlamentet’.” Om Petra Mede sa han bland annat ”hon har lett många galor och så”.

Båda uttalandena är korrekta och svåra att ha invändningar mot. Problemet är bara att det inte är åsikter utan fakta. Reinfeldt ombeds alltså att uttrycka sin uppfattning men presenterar i stället ett stycke neutral information för att vara helt säker på att ingen ska ta anstöt.

Och det rör sig ändå om något så okontroversiellt som svenska humorister. Hur ska han då svara i politiskt mer laddade ämnen? Kärnkraftsfrågan, till exempel.  ”Kärnkraft kallas ibland även atomkraft. Det är en metod att få fram energi som har med atomer att göra.”

Om utvecklingen inte stoppas kommer Reinfeldt och hans kolleger snart inte att kunna svara på om de vill ha ett glas vatten med sig upp i talarstolen. ”Vatten är en genomskinlig vätska som kommer när man vrider på kranen. Den förekommer också i naturen, exempelvis i form av bäckar och hav.”

Reinfeldt har inte alltid varit så här. En gång i tiden hade han starka åsikter som han gärna spred omkring sig. Han kunde säkert säga saker som att vatten smakade ”gott och uppfriskande” eller att sommaren är en ”skön årstid”. Men det verkar inte som att det finns plats för sådant i modern politik. 

Att ständigt leverera fakta i stället för åsikter innebär inte bara yrkesmässiga problem för politikerna. Jag tror även att det skapar stora svårigheter i familjelivet. Som till exempel när Fredrik Reinfeldts fru frågar vad han egentligen känner för henne och han svarar: ”Du är en kvinna i 45-årsåldern med brunaktigt hår. Du har flera barn och jobbar politiskt med en mängd olika frågor.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset