I mars 2012 protesterade många egyptier efter att rätten frikänt en militärläkare som anklagats för att ha genomfört oskuldstester på sju kvinnor.
I mars 2012 protesterade många egyptier efter att rätten frikänt en militärläkare som anklagats för att ha genomfört oskuldstester på sju kvinnor.

Egyptiska politikern Elhamy Agina förslår att tjejer som vill studera på universitetet ska oskuldstestas. Han hoppas att förslaget ska hindra unga par från att ingå i ”hemliga” äktenskap.

Han har tidigare sagt att han tycker att kvinnlig könstympning är en bra idé eftersom egyptiska män är "sexuellt svaga". Nu gör Elhamy Agina, som sitter i kommittén för mänskliga rättigheter i Egyptens parlament, ännu ett utspel gällande landets kvinnliga befolkning. Agina anser att kvinnor som vill studera vidare på ett universitet i Egypten ska tvingas genomgå ett oskuldstest, rapporterar Egyptian Streets. Om en kvinna "inte blir godkänd” ska hennes föräldrar informeras direkt.

– Vi behöver kolla upp den medicinska utredningen för alla flickor som börjar på universitetet för att slå fast att hon är en ”miss”. Därför måste varje flicka visa upp ett officiellt dokument innan hon antas till univsersitet, som bevisar att hon är en ”miss”, säger han till egyptiska tidningen Youm 7, enligt Egyptian Streets.

► LÄS MER: Kvinnliga progamledare stängs av i Egyptien – tvingas banta


Med förslaget hoppas Elhamy Algina få ned antalet så kallade urfi-äktenskap. Vid ett urfi-äktenskap krävs endast två vittnen, till skillnad från ett traditionellt bröllop där båda familjernas välsignelse behövs.
Urfi-äktenskap är vanligare bland unga eftersom många inte har råd med ett stort bröllop, enligt Independent. Men många ser det som kontroversiellt och menar att det är ett ”hemligt” äktenskap, eller en täckmantel för att ha sex.
Elhamy Algina säger att han inte tycker att någon behöver bli upprörd över hans förslag.

– Om du blir upprörd betyder det att din dotter är i ett urfi-äktenskap bakom din rygg, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Hälsa