Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) anser att staten ska betala för det rabatterade SL-kortet.
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) anser att staten ska betala för det rabatterade SL-kortet.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill se en kompensation till Stockholms resenärer för sommarens trafikstörningar. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), välkomnar förslaget – men bara om staten betalar.

Både planerade och oplanerade störningar har påverkat Stockholms resenärer under sommaren. Gröna linjen byggs om, rulltrapporna vid Citybanan visade sig vara felbyggda och en rad andra trafikstörningar har plågat kollektivtrafikanterna.

Under tisdagen gick Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ut med att han vill att resenärerna kompenseras. Han ställer sig därmed bakom ett förslag som Miljöpartiet i landstinget lagt om två veckors rabatt på kommande månadskort.

Då skulle ett SL-kort kosta 430 kronor istället för 860 kronor.

LÄS MER: Fridolin vill trösta SL-resenärer med två veckors rabatt på månadskortet

Vill att staten kompenserar resenärerna

Men vem som ska betala notan i slutänden hade Gustav Fridolin inget direkt svar på. Några statliga bidrag utlovade han inte.

– Det blir upp till de inblandade aktörerna att fördela ansvar. Det kan till och med bli tal om en rättslig prövning. Så funkar det ju. Men det får inte bli utdraget i tiden för dem som är berörda, resenärerna. Där måste man hitta en lösning. Fokus för alla inblandade måste vara att säkra resenärernas tilltro till kollektivtrafiken, sa han under tisdagen till Metro.

Även Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting, tycker att stockholmarna ska kompenseras. Men han vill i stället se statliga pengar till resenärerna. 

– Jag har länge krävt att staten ska kompensera Stockholmsregionen och våra resenärer för allt elände som de har skapat i stockholmstrafiken. Jag välkomnar nu om det här innebär att regeringen bytt fot i frågan på riktigt och inte bara är varmluft från Gustav Fridolins sida, säger Kristoffer Tamsons till Metro.

LÄS MER: Fridolin: Vi vill inte ”sjunga och spela bort” gängkriminaliteten

Behövs mer

Överlag har stockholmarna haft överseende med förseningarna och störningarna, men en kompensation skulle ändå behövas, menar Tamsons. Men en två veckors rabatt duger inte.

– Det är ju alldeles för lite om vi tittar på de kostnaderna vi har för trängsel och problemen i Stockholmstrafiken som uppgår till mångmiljardbelopp varje år. Men absolut, om regeringen är villiga att utfärda ett ursäktande bidrag till en tillfällig sänkning av SL-kortet så är jag villig att diskutera det med dem.  

LÄS MER: Lista: Så har det gått med regeringens vallöften

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset