Efter diskussioner i Finland om att människor som utomlands fortfarande kan få bidrag från Finland har Pasi Mäenranta från nationalistiska Sannfinländarna ett förslag på en lösning: microchip som sätts in i människor som reser utomlands.

Efter rapporter från den stora finska tidningen Suomen Kuvalehti om att den finska Folkpensionsanstalten, som motsvarar svenska Försäkringskassan, inte kan dra in stöd till personer som rest utomlands för att till exempel slåss för IS så länge de inte är utomlands längre än ett år har stora diskussioner väckts i landet.

Mest uppmärksamhet har politikern Pasi Mäenranta, vice ordförande för kommunstyrelsen i staden Raumo, fått med ett förslag han la upp på sin Facebooksida. Mäenranta vill ändra lagen så att personer som gör potentiellt olagliga saker utomlands inte kan få bidrag.

► LÄS MER: På det här svenska företaget har anställda ett chip inopererat i handen

”Ett sätt kan vara att sätta in chip i alla människor som reser utomlands. Chipet kommer vara frivilligt, men att lämna landet utan det skulle betyda att du inte kan få några bidrag”, skriver han.

Till finska Yle berättar Mäenranta att han inte är orolig över den eventuella integritetsrisken.

– Vi har ju redan gett upp oss själva, genom till exempel mobiltelefoner, Google och Facebook. Jag tror inte det här skulle vara ett särskilt stort problem, säger han.

Mäenranta menar att det finns en risk att människor också åker utomlands för att leva lyxliv i länder med lägre kostnader.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott