Isländska kvinnor visade i helgen brösten under hashtaggen #FreeTheNipple. En av dem var parlamentsledamoten och feministen Björt Ólafsdóttir, som såg det som en självklarhet att stötta en utsatt 17-årig student i hennes kamp för kvinnors rätt till sina egna kroppar.

I lördags skrev Metro om att isländska studenter, mamma och kvinnor från flera håll och kanter enats under hashtaggen #FreeTheNipple på Twitter, där de lade upp bilder på sina nakna bröst. Syftet var och är att befria kvinnobrösten och ta tillbaka kvinnor rätt att bestämma över sina kroppar och bilder som sprids på dem i sociala medier.

Jämställdhetskampanjen Free The Nipple, som först startade i USA, fick nytt liv och blev viral på Island efter att den 17-åriga studenten Adda Smáradóttirs twittrat ut en bröstbild för att protesterat mot stigmat kring kvinnors bröst.

Hon möttes av flera nedlåtande, kränkande och elaka kommentarer som försökte tysta henne, vilket fick nätet att reagera – och visa brösten.

En av dem som valde att stötta Adda var den isländska parlamentsledamoten för partiet Bright Future, Björt Ólafsdóttir, som twittrade ut en svartvit bild på sitt ena bröst med kommentaren: "Den här är till för att ge bebisar mat. Känn på den, patriarkatet!"

– Jag gjorde det för att visa stöd för dessa unga tonårstjejer- och killar som stöttade Adda, tjejen som blev kränkt på Twitter, berättar Björt Ólafsdóttir för Metro.

Ólafsdóttir säger att hon är trött på att kvinnors kroppar attackeras och att det viktigaste budskapet med kampanjen är att kvinnor, precis som män, inte ska behöva censuera sina kroppar. Att de som ska skämmas inte är kvinnorna, utan personerna som kränker dem och ägnar sig åt hämdporr.

– Jag är en stark feminist och jag såg det starka engagemang som många unga tjejer visade och kände att jag var tvungen att stötta dem.

► Isländska kvinnor enas – för att befria brösten

Och hennes bidrag till kampanjen har genererat en hel del uppmärksamhet både på hemmaplan och i internationella medier. Hon har bland annat kommenterat det i en text i brittiska The Independent under rubriken "Jag må vara en parlamentsledamot, men det hindrar mig inte från att bekämpa sexism med mina bröst".

Enligt Björt Ólafsdóttir är #FreeTheNipple rent av bland de största sakerna som hänt isländska Twitter. Hon menar att det därtill hjälp till att öka medvetenheten kring viktiga frågor som näthat, en sexistisk nätkultur och den nya verklighet som unga tjejer och killar möter på sociala medier.

– Nu finns det inte ett fikarum på Island där man inte pratar om det här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset