Ebba Busch Thor (KD) menar att partiet inte är helt emot böneutropen, men sätter sig emot att de är återkommande.
Ebba Busch Thor (KD) menar att partiet inte är helt emot böneutropen, men sätter sig emot att de är återkommande.

Under tisdagen beslutade polisen i Växjö att Stiftelsen Växjö muslimer får sända böneutrop en gång i veckan under ett års tid. Ett beslut som väckt många känslor.

Växjö moské blir den tredje i Sverige som tillåts sända böneutrop med högtalare. Innan dess har Fittjas moské i Stockholm getts tillåtelse, samt moskén i Karlskrona.

Beslut har nu tagits om att moskén i Växjö ska få sända ut böneutrop. Böneutropen är planerade till varje fredag under tre minuter och 45 sekunder. Beslutet är tänkt att träda i kraft den 5 augusti. Det kommer dock överklagas, och om vi får bestämma; omöjliggöras.”, skriver Sverigedemokraterna på sin facebooksida.

LÄS MER: Hakkors målade på Stockholms moské

Beslutet, anser Socialdemokraterna och statsministern Stefan Löfven, rör inte religionsfriheten, utan är en ordningsfråga. Stefan Löfven påpekar däremot att vi lever i ett land med flera olika religioner.

– Sedan har vi olika religioner i Sverige och så ser Sverige ut. Det här är ytterst en fråga om, som sagt, om det är störande eller inte störande. Men att vi tillåter olika religioner i Sverige, det bygger hela samhället på, säger Stefan Löfven till TT.

LÄS MER: Nej, jag som är muslimsk kvinna behöver inte räddas av er

Både Moderaterna och Kristdemokraterna är negativa till beslutet. Moderaterna menar att det fanns fler saker att väga in än ljudnivåer innan beslutet togs, så som allmänhetens rätt att kunna skydda sig mot religiösa budskap.

LÄS MER: Expert om fördomar om islam: Folk är ganska faktaresistenta

Ebba Busch Thor (KD) menar att partiet inte är helt emot böneutropen, men sätter sig emot att de är återkommande, samt att människor inte ska behöva höra det i sina egna hem. Hon menar att det ska gå att stoppa utropen.

– Det finns möjlighet att göra det genom plan- och bygglagen, säger Ebba Busch Thor till TT.

LÄS MER: Nej, det här är inte vapen polis hittade vid en tysk moské

Avdi Islami, presstalesperson för Stiftelsen Växjö muslimer, tror att böneutropen kommer att stärka integrationen snarare än att skapa klyftor i samhället.  

– Nu när beslutet är taget så är väldigt många muslimer glada, sedan kommer vi att bli ännu gladare när vi i samråd med myndigheter kan jobba för att få utveckla integrationen, säger Avdi Islami till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset