Stefan Löfven (S), talmannen Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) har bråda dagar framför sig för att försöka få till en ny regering.
Stefan Löfven (S), talmannen Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) har bråda dagar framför sig för att försöka få till en ny regering.

Nytt år – och nya turer i politiken. Metro ger en snabbguide till vilka datum att ha koll på framöver i arbetet med att försöka få fram en ny regering.

28 december: Talmannen Andreas Norlén pratade med både Stefan Löfven och Ulf Kristersson på telefon om hur det går för dem att försöka få ihop en tänkbar regering.

4 januari: En andra avstämning med S- och M-ledaren är planerad till fredagen 4 januari.

10 januari: Talmannen träffar först Löfven och sedan Kristersson för en sista avstämning torsdagen 10 januari innan han tar sitt beslut kring vem som statsministeromröstningen ska handla om.

LÄS MER: Så förbereder talmannen Sverige för extraval

14 januari: Enligt tidsplanen lägger talmannen måndagen 14 januari fram ett förslag om statsminister för riksdagen.

16 januari: En första statsministeromröstning hålls onsdagen 16 januari. Den partiledardebatt som skulle hållas då flyttas till 30 januari.

23 januari: Om inte en statsminister kan väljas 16 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

LÄS MER: Annie Lööf, du måste ta ansvar

Fakta: Så går det till att få fram en ny regering

– Talmannen väljs av riksdagen efter varje riksdagsval. Det är talmannens uppgift att att lägga fram förslag på en ny statsminister för riksdagen.

– Totalt kan fyra statsministeromröstningar ske innan ett extraval måste hållas. Enligt regeringsformen ska det ske en söndag senast tre månader efter att den fjärde statsministerkandidaten förkastats.

– Ett eventuellt extraval skulle därför kunna ske senast söndagen 21 april.

LÄS MER: Så vill partierna själva bryta dödläget

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset