Steve Bannon lämnar Trump Tower i New York.
Steve Bannon lämnar Trump Tower i New York.

Donald Trump försöker blidka både den repulikanska partieliten och den högerrörelse som burit honom till makten – en representant för Washington-etablissemanget och en ytterkantspopulist och tar plats i den blivande presidentens stab.

Utnämningen av Steve Bannon till Donald Trumps chefsstrateg delar Republikanska partiet och indikerar att Trump inte kommer att släppa den högerpopulistiska inriktning som präglade hans valrörelse.

Frågan är hur Bannon kommer att samarbeta med Reince Priebus, av Trump utsedd till den viktiga rollen som stabschef i Vita huset. Priebus ses som en företrädare för just det republikanska etablissemanget. Han har nära band till representanthusets talman Paul Ryan och tros kunna fungera som en brygga mellan Trump och partiet.

Nationalism och antisemitism

Bannon, som öppet attackerat tongivande republikaner i kongressen, var kampanjchef för Trump under de sista månaderna före valet.

Framför allt är det sajten Breitbarts utveckling under Bannons styre som får många inom både Republikanerna och Demokraterna att reagera starkt på utnämningen. Bannon själv har beskrivit Breitbart som en "plattform för alt-right", en högerrörelse som beskyllts för kopplingar till både nationalism och antisemitism.

Band till talmannen

Men Priebus, som tar sin blivande kollega i försvar, säger att han inte uppfattat att Bannon fört fram extremistiska eller rasistiska åsikter.

– Han var en kraft för det goda under kampanjen, säger Priebus i en intervju med Fox News citerad av Reuters. Priebus tillägger att de är överens om "nästan allt" när det gäller att rådgivningen till Trump.

Vilka som ska bli ministrar återstår att se. Några av dem som nämnts i spekulationerna är representanthusets tidigare talman Newt Gingrich och New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset