Snusbråk i Norge. Arkivbild.
Snusbråk i Norge. Arkivbild.

Den norska hälsoministern Bent Høie (H) beställde en forskningsstudie om effekten av neutralt utformade snusdosor förra året, men strax innan resultaten skulle läggas fram för regeringen doldes undersökningen för allmänheten, enligt tidningen Verdens Gang.

Innehållet i rapporten togs heller inte med i ett lagförslag som ska behandlas i Stortinget i höst.

– Det var uppenbart att man i hälsodepartementet inte var nöjd med resultaten, säger Torleif Halkjelsvik, en av forskarna bakom rapporten, till VG.

Enligt Halkjelsviks rapport gick det inte att belägga att neutralt utformade snusdosor skulle göra snusandet mindre attraktivt än om snuset ligger i vanliga dosor.

Bent Høie säger att hans departement inte försökt stoppa ett offentliggörande av rapporten och att den inte var av tillräckligt hög kvalitet för att kunna offentliggöras.

Under torsdagen hamnade snusdosor på tapeten även i Sverige. Mediegrundlagskommittén presenterade sina förslag – bland annat om man borde ändra i lagen för att kunna utforma neutrala dosor.

– Vi har gjort analysen att en sådan ordning skulle strida mot etableringsfriheten och censurregler. Om man ska införa det måste man ändra i grundlagen. Vi föreslår ingen sådan ändring, säger Anders Eka, som lett utredningen, under en pressträff.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset