Sex personer har dött i Australien sedan de drabbats av astmaattacker till följd av ett ovanligt väderfenomen. Arkivbild.
Sex personer har dött i Australien sedan de drabbats av astmaattacker till följd av ett ovanligt väderfenomen. Arkivbild.

Sex personer har avlidit i Melbourne i Australien sedan en storm utlöst astmaattacker hos tusentals pollenallergiker, enligt delstatsregeringen i Victoria.

Fyra av dödsoffren, i åldrarna 18 till 35 år, knöts tidigare i veckan till det ovanliga väderfenomenet när kraftigt regn och vindar drog in i området samtidigt som våren prunkar som mest och pollenhalten var mycket hög. Fler än 8 500 personer sökte sig till akutsjukvården med besvär.

Det finns inga uppgifter om de ytterligare två dödsoffren som nu bekräftats.

Fem personer får intensivvård för andningssvårigheter och relaterade besvär, för tre av dem är läget kritiskt, enligt hälsodepartementet i Victoria.

Det ovanliga fenomenet uppstår när pollen från sädeslaget råg blir vått, delar sig i mindre partiklar och människor får in dem i sina lungor, vilket leder till andningsproblem. Vad man vet har det bara inträffat i Australien vid ett fåtal tillfällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset