Oväder i Australien i kombination med pollen orsakade fyra människors död. Arkivbild.
Oväder i Australien i kombination med pollen orsakade fyra människors död. Arkivbild.

Fyra personer har dött och 8 500 människor tvingats uppsöka sjukhus i storstaden Melbourne i Australien. Skälet är att en olycklig kombination av pollen och oväder orsakat en "astmastorm".

Under loppet av bara ett par tidigare i veckan tog räddningstjänsten i delstaten Victoria emot ungefär 1 900 samtal – ett vart femte sekund. 60 extra ambulanser kallades in och även polis och brandkår. Enligt australiska Sky News befinner sig tre personer i kritiskt tillstånd och nio får intensivvård.

"Astmastormen" orsakas av ovanligt höga halter av gräspollen i kombination med stormigt väder, enligt stiftelsen Asthma Foundation of Australia.

– När det är en perfekt cocktail av en dag med mycket pollen, hög luftfuktighet och stormigt väder absorberar pollenet vatten och bryts med hjälp av fukten upp i tusentals delar, säger Robin Ould vid Asthma Foundation of Australia till CNN.

– I vanliga fall skulle näshåren fånga upp pollenet, men när det bryts sönder går det direkt till lungorna, fortsätter han.

Lungorna och halsen irriteras av pollen och blir infekterade och slemfyllda, vilket orsakar andningsbesvär. Senast väderfenomenet drabbade Victoria var 2010. Enligt experter ska det finnas även i England, USA, Italien och Kanada, men är väldigt underrapporterat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset