"Det väntas bli en värre säsong än förra året. När man är ute och tittar på hängen på björken så ser man att det är rikligare i år än förra året", säger Agneta Ekebom intendent på palynologiska laboratoriet.
"Det väntas bli en värre säsong än förra året. När man är ute och tittar på hängen på björken så ser man att det är rikligare i år än förra året", säger Agneta Ekebom intendent på palynologiska laboratoriet.

Solen och värmen är äntligen här – men med värmen så kommer även pollensäsongen igång. "Det väntas bli en värre säsong än förra året", säger Agneta Ekebom, intendent på palynologiska laboratoriet.

Under onsdagen och torsdagen kryper temperaturerna uppåt och solen tittar fram över stora delar av Sverige. Ett tillfälle för alla soldyrkare att ge sig ut och njuta, men är man pollenallergiker så gäller det att vara försiktig. Pollensäsongen har nämligen redan dragit i gång.

– Pollensäsongen kom i gång ovanligt tidigt i år. Det har redan förekommit både al och hassel och några soldagar är det enda som behövs för att blomningen ska dra i gång ordentligt här i Stockholm, säger Agneta Ekebom, intendent på palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

LÄS MER:  Pollen gör var sjunde sämre på sitt jobb

Enligt pollenprognosen så blommar både al och hassel nu och från att ha legat på låga halter väntas det nu bli upp till höga halter av pollen, berättar Agneta Ekebom.

– Så här tidigt på våren är pollenprognosen väldigt väderberoende och det är ju det som är det tråkiga för allergikerna, för det är ju nu när solen kommer fram som man vill vara utomhus och gå promenader, säger hon.  

Även björkpollen som brukar komma i gång i slutet av april eller i början av maj räknar man att det bli mer av i år.

– Det väntas bli en värre säsong än förra året. När man är ute och tittar på hängen på björken så ser man att det är rikligare i år än förra året. Även al väntar vi kan bli lite mer omfattande än i fjol. Björkallergiker kan känna av både al och hassel, så man kan få besvär redan nu, säger hon.

Runt var femte svensk beräknas lida av pollenallergi och hur svår pollensäsongen blir brukar variera från år till år, enligt Agneta Ekebom.

– Pollensäsongen brukar ha en naturlig variation och varierar från år till år. Det kan vara upp till tio gånger mer björkpollen från ett år till ett annat, säger hon.

Säsongen för gräspollen brukar börja i maj och ha en topp i juni runt midsommar, men hur svår säsongen kommer att bli för gräspollenallergiker kan man inte säga ännu, enligt Agneta Ekebom.  

– Men man brukar säga att en varm och fuktig vår ger bra förutsättningar för gräset att växa, säger hon.

Vad är det viktigaste att tänka på om man har pollenallergi?

– Det viktiga är att man håller sig uppdaterad om prognosen så att man kan hålla koll på och planera sin vardag. Och är man ute och får pollen på sig så är det bra att skölja ur håret innan man går och lägger sig på kvällen, säger hon.  

► LÄS MER:  Forskare varnar för superpollen – växten sprider sig i Sverige

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Väder