Polen kommer inte att stödja en förlängning av mandatperioden för EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, uppger Jaroslaw Kaczynski, ledare för regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) i en tidningsintervju.

– Tusk är ett stort problem, säger Kaczynski till tidningen Polska The Times, enligt Reuters.

Tusk var premiärminister i Polen 2007–14, som ledare för Lag och rättvisas politiska rivaler, Medborgarplattformen. Hans motståndare på hemmaplan anser nu att han bär juridiskt ansvar för saker som skett under hans regeringsperiod och som kan komma att leda till åtal.

– Det pågår utredningar i Polen i parlamentet och åklagarämbetet som kan komma att rikta anklagelser mot honom. Bör en sådan person leda Europeiska rådet? Jag har tvivel om det, säger Kaczynski.

PIS-ledaren föregick Tusk som premiärminister 2006–07, men har sedan partiet återfick regeringsmakten i fjol höstas valt att undvika en officiell roll i landets ledning. Kaczynski anses ändå som den som har den verkliga makten i Polen, snarare än partikamraterna Andrzej Duda (president) och Beata Szydlo (premiärminister).

Tusks mandat går formellt ut i maj nästa år. EU:s permanente rådsordförande utses av EU:s stats- och regeringschefer för 2,5 år i taget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset