Hur använder man lakrits i mat? Vad kan man använda istället för tomatpuré? Vad är den senaste hipstertrenden inom mat? Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

I många matrecept ska man ha tomatpuré. Det torde vara för färgens skull för nån smakhöjare är den inte. Vad kan man ta i stället? Får man sen stänk på kläder är det nära nog omöjligt att få bort det.

Mvh Ulf Morin 

Svar: Tomatpuré består av tomater som reducerats till en tjock, intensiv umamispäckad puré, så en smakförhöjare är det definitivt. Det handlar mer om att inte använda den fel. En gång fick jag till exempel tomatpuré istället för tomatsås på en pizza och det smakade naturligtvis fruktansvärt. Den mänskliga munnen är inte gjord att klara av så mycket tomat. Men en matsked eller två lyfter vilken ragu som helst. Vad gäller fläckarna så har jag inget annat råd än att börja använda förkläde när du lagar mat.

►LÄS MER: "Ingen skam att rädda tomatsåsen med socker"

Jag vill använda lakrits, som är så oändligt äckligt att smakupplevelsen blir intressant, i min matlagning. Har du tips? 

Mvh tomten 

Svar: Jag är tveksam på om det går att hälla ren påse djungelvrål i smörsåsen, men att riva lite lakritsrot i maträtter som ersättning/förstärkning av lakritartade kryddor som anis och fänkål borde inte vara något problem. Ja, det kanske till och med är gott? Att använda lakrits i mat var till och med någon slags minitrend häromåret, då en kokbok på ämnet skrevs och ett par kockar hakade på. 

Numer springer massa utledda trendlunchare och handlar små skålar med slabbigt innehåll för hundratals kronor. Vad är grejen med Pokebowls? 

//Anna

Svar: Sommaren 2016 blev den Hawaiianska snabbmatsrätten poke plötsligt den kulinariska motsvarigheten till Zlatan-tofsen. Alla trendriktiga sågs sitta med hakan doppat i en skål med rå fisk och i Stockholm öppnade det inte mindre än fyra pokeställen ungefär samtidigt. Jag tror att grejen var att rätten kändes ny och spännande samtidigt som smakerna var välbekanta och trygga. Poke smakar nämligen som en blandning av sushi och sallad – fast roligare och i en skål. Den bereste har även kunnat äta rätten tidigare i certifierat coola städer som Los Angeles och New York och den råa fisken ger också poken ett hälsosamt intryck, som om man äter rawfood (fast gott). 

►LÄS MER:"Det trevliga är att äta det man blir serverad"

Vad är den senaste hipstertrenden inom mat?

/Wannabe

Svar: Jag tycker egentligen mat är ett för allvarligt ämne för att reducera det till termer som ”trender”. Det sker hela tiden förändringar i vårt sätt att äta, visst, men i grunden handlar mat om simpel överlevnad, om mänsklig samvaro, kultur och historia. Ta poken i frågan ovan, till exempel. Den skulle kunna kallas trendig, men det finns inte bara kimchi och tonfisk i den där skålen utan också en massa historia. Den hawaiianska matkulturen är nämligen resultatet av hur människor från olika delar av världen kraschat ihop, smält samman och skapat något nytt. Poke är kulturblandning i en skål. Den innehåller allt ifrån traditionella polynesiska ingredienser som sötpotatis, lök, bläck- och tonfisk medan själva metoden att hacka och salta fisken och blanda ihop med grönsaker till en sallad kom med europeiska och amerikanska missionärer och fiskare på 1700-talet. Soyan, riset, kimchin, sesamfröna är ett senare tillägg som följde med den enorma arbetskraftinvandrinen från Japan, Kina och Korea som skedde under 1800-talet. Och nu har rätten nått oss, vilket får i allafall mig att lära mig något samt förundras över matens kraft att få världen att krympa och föra människor samman.

Vad är den godaste MATRÄTTEN som går att tillreda i MIKROVÅGSUGNEN?

Undrar Silver

Svar: Popcorn och frysbullar. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Fråga Cramby