Populär bil världens sämsta Trettio 60-talsmodeller av VW i Bangladeshs huvudstad Dacca när landets VW-klubb hade sin årliga parad. Femtiosju år hann Folkan bli innan produktionen lades ned. Den tillverkas dock fortfarande i liten skala i Mexiko..
Populär bil världens sämsta Trettio 60-talsmodeller av VW i Bangladeshs huvudstad Dacca när landets VW-klubb hade sin årliga parad. Femtiosju år hann Folkan bli innan produktionen lades ned. Den tillverkas dock fortfarande i liten skala i Mexiko..

Bubblan ”världens sämsta bil” – två Volvomodeller med på värstalista

Böcker och tidningar om alla bra, vackra och svindyra bilar har faktiskt en motsats. I boken ”Tidernas sämsta bilar” lustmördas den ena bilen efter den andra av den engelske tv-journalisten Richard Porter.
Här finns hela topplistan, med sann Bosse Bildoktor-entusiasm, fast här lyfts alla missar fram i stället; klantiga lösningar, trista, fula, långsamma eller bara kassa i största allmänhet.
Johan Tell har översatt Richard Porters mustiga omdömen . Vad sägs om åsikten om Porsche 924 (plats 49 på listan): ”En Budget-Porsche? Är inte det lika meningslöst som att förklara alkoholskatten för en häst?”

BITSK KRITIK
Med snygga tidsenliga bilder och i bitska ordalag recenseras 50 av de sämsta bilarna i hyfsat modern tid.
Här finns bland andra Yugo Sana – som faller inom den oomkullrunkeliga regeln nummer 57 för bilköp: Släng aldrig ut dina pengar på något som låter som psykofarmaka från Balkan.
Richard Porter slår åt alla håll. Även Sverige får sig ett par slängar. Volvo 340 (på plats 40) beskrivs som en ylande halvkombi som mestadels appellerade till senila pensionärer som hade det för bra ställt för att nedlåta sig till att ratta en Skoda. Till tröst är ju att bilen egentligen inte var svensk utan ritad och byggd i Holland – enligt författaren troligen på något cannabiskafé i Amsterdam.
På plats 33 återfinns Volvo 262C – följt av frågor som ”Vad skulle hända om jag uteslutande levde på chips?” och ”Vad skulle hända om jag skar av taket på en för övrigt förnuftig Volvo och ersatte det med något som ser ut som om det kom från ett amerikanskt hallick-åk anno 1972?”

KASST VÄRMESYSTEM
Men den bil som Richard Porter utnämner till den allra sämsta alla kategorier är så vanlig att de flesta troligen har åkt i en, och troligen håller många inte med alls: Folkvagnsbubblan.
Älskad av skäggiga fredsaktivister och långhåriga surfsnubbar har denna bil en så stor mängd inbyggda fel att de skulle kunna fylla hela boken.
Ett strålande exempel på fel, som nog såväl ”Bubbla”- älskare som ”Bubbla”-hatare kan hålla med om, är att värmesystemet är så kasst att det troligen är mer effektivt att tända eld på sitt eget hår en normalkall vinterdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset