Bilden är ett montage. Phi-Phi öarna och kolkraftverk i Tyskland.
Bilden är ett montage. Phi-Phi öarna och kolkraftverk i Tyskland.

Planerna har funnits i tre år, men nu har den thailändska energimyndigheten beslutat att öppna för anbud från företag som vill bygga kolkraftverket.

Tiotusentals svenskar åker till Thailand varje år, och några av de populära destinationerna är Phi Phi-öarna, Koh lanta och Krabi. Men nu kan turistparadisen vara hotade av ett stort kolkraftverk, rapporterar SR.

Planerna för kraftverket har funnits i tre års tid, men nu har Thailands energimyndighet beslutat att de ska öppna för företag att göra anbud på bygget, med start den 22 juli, och förhoppningen är att kunna påbörja bygget under 2016.

Nyheten har lett till demonstrationer utanför turistmyndigheten i Bangkok, där flera också hungerstrejkar.

660 000 svenskar bor utomlands – här är de populäraste länderna

– I flera år har vi försökt på alla sätt. Det här är vår sista chans. Vi hoppas att regeringen ska tänka först. På vad det skulle betyda för turismen, miljön och människorna som bor i Krabi och på öarna, säger Akradej Chakjinda från Krabi till SR.

Demonstranterna uttrycker stor oro för vad som kommer hända med naturen och fisket, och som följd också turismen, om kraftverket byggs.

Energimyndigheten motiverar bygget med att de måste möta ett växande energibehov och att förnyelsebar energi är för dyr. Regeringen har efter lång tid skickat ut en representant för att möta demonstranterna, men hittills har de inte fått något svar på sina frågor och krav.

Slavhandelartikel angrips i Thailand

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset