Clara Grabe om trenden med alkoholfritt på krogen.
Clara Grabe om trenden med alkoholfritt på krogen.

Försäljningen av det alkoholfria sortimentet på Systembolaget har ökat i flera år. Och den som vill dricka alkoholfritt på krogen får allt fler alternativ att välja mellan. Men vad finns det för trender på området? Vi frågade Clara Grabe, sommelier och dryckesskribent på Metro, om det nya vita.

Kombucha, äppelmuster och alkoholfri öl. För den som inte vill dricka alkohol när det är dags att äta middag ute på krogen finns det i dag betydligt fler alternativ än apelsinjuice. Och oavsett om man valt bort alkoholen för alltid eller bara för en kväll så tycker nog de flesta att en alkoholfri öl eller ett alkoholfritt bubbel i glaset ger en mer sofistikerad känsla än läsk. För en smakupplevelse kan man ju vilja ha – oavsett.

LÄS MER: Eko och alkoholfritt populärt på Systemet

– I dag är det lättare att vara mer diskret med att man väljer bort alkohol och min bild är det också har blivit mer accepterat. Det behövs inga konkreta skäl, säger Clara Grabe som är chefssommelier på en restaurang i Stockholm och vinskribent i Metro.

Att ha en anpassad alkoholfri dryckesmeny är i dag något som förväntas av en finare krog, menar Clara Grabe, och hon säger att de alkoholfria alternativen i dag är torrare och mer anpassade till den mat som restaurangen serverar.

Vad ser du för trender när det gäller alkoholfritt på krogen?
– Många restauranger försöker i dag hitta sin egen grej, man vill kunna erbjuda något unikt och det kan handla om allt från en alkoholfri signaturdrink eller att man brygger sin egen must. Just äppel- och druvmuster är väldigt populärt och en del restauranger har i dag hälsodrycken kombucha, ett fermenterat te som passar bra att dricka till mat, på menyn.

Har du några egna favoriter när det gäller alkoholfria alternativ?
– Jag gillar äppel- och druvmuster och tycker att alkoholfritt mousserande kan vara väldigt bra och gott då bubblorna tillför en fräschör. Men alkoholfritt vin är faktiskt svårt att få till bra, särskilt rött vin.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset