"Spela sten, sax - påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej", lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky.
"Spela sten, sax - påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej", lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky.

Mobilspelet "Sanning eller konsekvens" innehöll ett moment som uppmanade till tafsande utan samtycke. Men efter att Metro kontaktat speltillverkaren ändrar de nu reglerna.

Mobilspelet ”Sanning eller konsekvens” har laddats ned fler än 10 miljoner gånger från App Store och Google Play, och spelas av tusentals ungdomar i Sverige varje månad, enligt speltillverkaren. Spelet fungerar precis som den traditionella leken, där en spelare uppmanar en annan att svara sanningsenligt på en fråga, eller utföra någon typ av aktivitet eller ”konsekvens”.

En av konsekvenserna i spelet uppmanar till tafsande utan samtycke från motspelaren. ”Spela sten, sax – påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej”, lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky.

– Här säger spelet klart och tydligt att ett samtycke inte krävs. Man får tafsa och smeka någon annan som inte vill. Det är sånt här som gör att pojkar och män tror att det är okej att bete sig så, säger juridikstudenten Hanna Bergwall, som uppmärksammat det hela i ett Instagraminlägg.

LÄS MER: Debatt: Självklart har mobiltelefonen en plats i klassrummet

I inlägget uppmanar hon sina 9000 följare att anmäla appen, vilket många också gjort. Bland reaktionerna på hennes inlägg syns kommentarer som ”Fy fan vad obehagligt” och ”Hur anmäler man appen? Skogstokig!”.

 

Många har också reagerat på att spelet haft en 12-årsgräns trots sanningar och konsekvenser som kan uppfattas som opassande för ungdomar.

LÄS MER: Studie: Mobilförbud i skolan ger högre betyg

När Metro hör av sig till det nederländska företaget Wapp, som gjort appen, säger de att den specifika konsekvensen i spelet inte är lämplig för unga spelare, och att den därför endast funnits i spelets ”extreme”-kategori, som kräver att man bekräftar att man är minst 17 år gammal.

– Den här konsekvensen är definitivt inte lämplig för unga spelare. Det är därför den finns i den åldersbegränsade kategorin, som inte är tillgänglig om man inte bekräftat sin ålder, skriver skaparen av spelet, som vill vara anonym, i ett mejl till Metro.

När Hanna Bergwall uppmärksammade spelet hade det en 12-årsgräns i app-butikerna. Men efter att flera personer anmält appen, och efter att Metro gjort speltillverkaren uppmärksam på reaktionerna, har de nu valt att höja åldersgränsen.

– iOS-appen (Apple) kräver redan att användaren är 17 år eller äldre, och Android-appen kommer att få samma åldergräns med start i dag, skriver Wapp.

LÄS MER: 29 åtalade för mobilanvändning i bilen

Utöver att höja åldersgränsen meddelar speltillverkaren även att de kommer ta bort den aktuella konsekvensen från spelet.

– Vi tar återkoppling från våra spelare seriöst. Den här extrema konsekvensen kommer att plockas bort i vår nästa uppdatering.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset