Natalie Portman spelar Jackie Kennedy i filmen "Jackie" som visas på filmfestivalen i Venedig.
Natalie Portman spelar Jackie Kennedy i filmen "Jackie" som visas på filmfestivalen i Venedig.

Rollen som Jackie Kennedy är inte den svåraste Natalie Portman gjort – men den mest riskabla. – Det här var ju en person som alla känner till. Alla visste hur hon såg ut och hur hon talade, säger Portman.

På filmfestivalen i Venedig konstaterar hon att filmen "Jackie" är något unikt i hennes karriär.

– Jag har aldrig gjort en sådan roll tidigare. Och jag ser mig inte som imitatör.

Filmen, som kommer till Sverige i början av 2017, är regisserad av Pablo Larrain och skildrar Jackie Kennedys liv från det att John F Kennedy mördades fram till den dag då Jackie och hennes barn lämnade Vita huset.

Överlever trauma

Larrain menar att det inte är en biopic i traditionell mening, då den lika mycket som att skildra det historiska skeendet vill berätta om en person som försöker överleva efter att ha utsatts för något av det mest traumatiska en människa kan råka ut för.

– Det var viktigt för oss att skildra två olika Jackie. Det var dels den officiella, dels den privata. Det fanns hela tiden små detaljer i hur hon presenterade sig själv, till exempel i vilken ton hon hade på rösten, säger Natalie Portman och fortsätter:

– Viktigt för mig var frågan: Om du är en symbol, en ikon, hur lyckas du då behålla din mänsklighet?

Mest personliga rollen

Hon ser det som en av de mest personliga roller hon har spelat på film.

– Det handlar om så mycket på en gång, inte minst att förlora en närstående. Det gör att man ifrågasätter allting. Och Jackie var så mycket. Hon var en ung kvinna, hon var en symbol, hon var mamma, hon var en bedragen hustru.

Under presskonferensen i Venedig får hon frågan om det finns några likheter mellan henne själv och Jackie Kennedy. Hon säger att hon inte kan svara på det, varpå Larrain fyller i:

– Jag funderade över detta med att någon som är så känd som Natalie spelar någon som var så känd som Jackie Kennedy. Hur får man det att fungera?

– Det är farligt om man gör en film som denna och bara tycker det är viktigt att skådespelaren ska se likadan ut. Då blir det som ett foto. Det är viktigare att skapa en illusion.

Claudio Onorati
Natalie Portman tillsammans med regissören Pablo Larrain på filmfestivalen i Venedig.
AP
Jacqueline Kennedy tillsammans med dottern Caroline och sonen John Jr vid begravningen av John F Kennedy den 24 november 1963. FILE 1963. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset