Krigsbrottsåtal väcks mot en man som krigat mot Islamiska staten och anklagas för att ha poserat med lik i Irak. De döda har därmed förödmjukats. Åtalet är det första i sitt slag i Sverige.
Krigsbrottsåtal väcks mot en man som krigat mot Islamiska staten och anklagas för att ha poserat med lik i Irak. De döda har därmed förödmjukats. Åtalet är det första i sitt slag i Sverige.

Krigsbrottsåtal väcks mot en man som krigat mot Islamiska staten i Irak och då tycks ha poserat med lik. Åtalet är det första i sitt slag i Sverige och beskrivs som principiellt viktigt.

Brottet ska ha begåtts våren/sommaren 2015. Den i dag 26-årige irakiske mannen var enligt åtalet medlem av irakiska armén eller regeringsvänlig milis i strid mot Islamiska staten (IS) i provinsen Saladin.

26-åringen har då, enligt åtalet, varit med och "utsatt i vart fall fyra döda och enligt allmän folkrätt skyddade personer tillhörande motparten eller civilbefolkningen för förödmjukande eller nedsättande behandling". Döda personer anses skyddade.

Huvud på fat

– Några bilder föreställer den här personen som poserar med döda personers avskilda huvuden, säger chefsåklagare Tora Holst vid internationella åklagarkammaren i Stockholm till TT.

Bilderna lade han upp på Facebook. På flera ses den misstänkte peta på ett huvud på ett fat. På andra ligger huvudlösa lik på marken omringade av uniformerade män.

Skändningsbilder av denna typ inte är ovanliga enligt Holst.

– Det är viktigt för att vi får in den här typen av material och det är angeläget för oss att få veta hur rätten ser på den här typen av krigsförbrytelse.

Krigets lagar

Holst vet inte om mannen ska ha varit med och dödat dem som skändas eller vad offren kan ha gjort.

– Vilken sida man är på är inte det väsentliga utan det är de lagar som gäller för krig, säger hon.

Mannen riskerar upp till sex års fängelse. Han avtjänar redan ett fängelsestraff i Sverige för ett annat brott.

26-åringen medger att det är han på bilderna men förnekar krigsbrott enligt hans advokat Björn Lindmar.

Även om Islamiska staten är ökänt för sin grymhet har människorättsorganisationer också rapporterat att irakiska regeringstrogna styrkor och miliser anklagas för övergrepp i samhällen som återtagits från IS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset