Calle Halfvarsson under söndagens sprint.
Calle Halfvarsson under söndagens sprint.

Calle Halfvarsson, 27, är tillbaka i skidtoppen efter alla sjukdomar.Först vann han lätt sprinttävlingen i Bruksvallarna och gav sedan beskedet till Norge:– Jag har specialtränat stafettspurter under hela försäsongen och känner mig nu betydligt starkare.

Calle Halfvarsson bubblade av självförtroendet i samband med söndagens sprinttävling i Bruksvallarna. Missen från lördagens traditionella skidlopp var snabbt bortglömd.

– Då vallade jag bort mig. Det fanns en förklaring, även om jag verkligen ville utmana Marcus Hellner och Johan Olsson. Därför var det viktigt att snabbt gå vidare.

För honom blev detta en stor dag. Nu kom äntligen kvittot på att han är tillbaka efter fjolåret, som förstördes av sjukdomar. Försäsongen blev sedan stundtals riktigt jobbig.

– På sommaren fanns funderingarna om Calle Halfvarsson verkligen tål att träna hårt. Han var riktigt låg och fick flera bakslag. Men i augusti lossnade det, berättar hans nye tränare Ola Rawald.

Sovande björn

Nu fick Calle Halfvarsson bara positiva svar:

– Kroppen var snabb och jag lyckades växla tempo, precis där jag ville. Den förmågan är viktig i ett världscuplopp, säger Calle Halfvarsson, som vann allt från prologen till finalen. Ändå höll han på att somna mellan kvarts- och semifinalen.

– Det är ett tecken på att jag är i bra form. Då är jag som en sovande björn som behöver väckas upp. Nu är det verkligen mycket som ser bra ut inför världscupen.

Stafett-träning

Men hans tränare Ola Rawald tänker längre än själva världscupstarten. Calle Halfvarsson är den ende som är riktigt bra i både traditionella distanserna och sprint. Det gör honom till Sverige givne stafettavslutare, som dock har förlorat de senaste två stafettspurterna mot Petter Northug i VM-sammanhang.

– Därför har Calle specialtränat stafett hela hösten. Både taktik, teknik och snabbhet. Vi ska rusta honom för en ny avslutning på VM-stafetten i Lahtis, avslöjar Ola Rawald.

Calle Halfvarsson berättar om träningen:

– Vi har gått igenom styrka, teknik och snabbhet. Det mesta har filmats. Det känns som jag nu har utvecklat min starkspurt. Det ser bra ut, säger Calle Halfvarsson, med sitt ökade självförtroende.

Inga norrmän tycks oroa honom. Inte hens det nya stjärnskottet och första årssenioren Johannes Hösflot Kläbo, som vann söndagens lopp i Beitiostölen.

– Det är väl kul att det kommer fler norskar. Det är lite dåligt med dem, säger Calle Halfvarsson och skrattar när han lämnar arenan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset