USA:s TJ Oshie satte matchens första mål en dryg minut in i matchen.
USA:s TJ Oshie satte matchens första mål en dryg minut in i matchen.

Finland åkte på andra raka förlusten inför World Cup-ishockeyn – 2–3 mot USA.Men det fanns ändå positiva saker att ta med sig från genrepet.– Sista perioden var nog den bästa vi har spelat i de här tre träningsmatcherna, sade målvakten Pekka Rinne.

I två perioder handlade det mesta om USA som ledde med 3–0 i Verizon Center i Washington.

I den sista perioden vaknade Finland till liv.

Först reducerade supertalangen Patrik Laine, 18-åringen, till 1–3 i numerärt överläge. Det var hans första mål i under förberedelserna inför World Cup där Finland spelar i samma grupp som Sverige.

– Det var skönt att få göra mål. Vissa saker gick bättre i dag, men det finns fortfarande en del att förbättra. Det känns som att vi är på rätt väg, sade Laine.

Blixtstarter

Med 4.33 kvar att spela slog Jussi Jokinen in en retur från nära håll fram till 2–3 och gjorde slutet spännande.

USA höll dock undan och segerreceptet blev blixtrande starter på de två första perioderna. Hemmaspelaren TJ Oshie, Washington Capitals, prickade krysset bakom Pekka Rinne efter bara 1.08 av matchen.

I början av den andra perioden gick USA ifrån med två snabba mål. Ryan Kesler sköt 2–0 efter 3.37 sedan hemmalaget med några snabba passningar spelat sig igenom det finländska försvaret och knappt två minuter senare utnyttjade Derek Stepan ett friläge fram till 3–0.

"Lärt oss mycket"

– Vi har ett ungt lag och de här träningsmatcherna har lärt oss mycket. Vi gjorde för många misstag under första halvan av matchen, men efter det kom vi tillbaka, sade Rinne om det finländska laget där åtta av spelarna är 22 år eller yngre.

USA har vunnit två av tre matcher inför World Cup efter att tidigare ha vunnit ett av två möten med turneringsfavoriten Kanada. Finland har vunnit en match efter en seger och en förlust i dubbelmötet med Tre Kronor.

USA börjar World Cup mot Europalaget på lördag och Finland möter Nordamerika U23 i sin första match natten mot måndag, svensk tid.

Nick Wass
Finländske målvakten Pekka Rinne är nöjd med matchens sista period. Här i närkamp med USA:s Joe Pavelski.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset