På grund av digitaliseringen skickas allt färre brev.
På grund av digitaliseringen skickas allt färre brev.

Postnord har aldrig haft så stor minskning av brevvolymer som i slutet av förra året. I ett brev vädjar nu företagets vd om att pristaket för portot ska slopas.

På grund av den digitala utvecklingen skickas allt färre brev. Enligt SvD upplevde Postnord i november och december den största minskningen någonsin för brevvolymer i Sverige.

– Vi har aldrig haft en större minskning av brevvolymerna än under andra halvåret, både som andel av volymerna och i absoluta tal, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till tidningen.

Hur stor minskningen är presenteras i februari.

LÄS MER: Postnord ska höja priserna – för att undvika kaos under julhandeln

Vädjar till ministern

Nu vill Postnord att regeringen tar bort pristaket för brevportot – så att man kan höja det nuvarande portot med en krona.

I ett brev till digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), daterat den 10 januari, skriver Postnords vd Håkan Erikson att företaget kommer att ”nå vägs ände” under 2019.

LÄS MER: Strul hos Postnord – körkortsavier skickades inte ut”

”Med detta brev vill jag meddela ansvarig minister och regeringskansliet att Postnord under hösten 2019 behöver höja portot med 1 krona för att kunna utföra samhällsuppdraget finansiellt hållbart. En sådan höjning skulle samtidigt, enligt Postnords uppfattning, strida mot pristaket i postförordningen”, skriver han enligt SvD i brevet.

För ett år sedan höjdes brevportot med två kronor – från sju till nio kronor.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om postnord