"Det är jättemånga skolor som fått upp ögonen för e-sport och de fattar hur viktigt det är att göra det bra, och inte bara kasta in folk i ett rum med datorer och kalla det e-sport, säger Tommy "Potti" Ingemarsson.
"Det är jättemånga skolor som fått upp ögonen för e-sport och de fattar hur viktigt det är att göra det bra, och inte bara kasta in folk i ett rum med datorer och kalla det e-sport, säger Tommy "Potti" Ingemarsson.

Genom välplanerade utbildningar kan svensk e-sport nå nya höjder. Det och mycket mer siktar Tommy “Potti” Ingemarsson på. "Vi vill tvätta bort stämpeln om att datorspel inte är någonting nyttigt - utan snarare helt tvärtom", säger han.

Svenske Counter Strike-legendaren Potti vill ta svenska e-sport-scenen till nästa nivå. Tidigare i år klev han in som VD i Area08, en organisation som arrangerar e-sport-läger, och inför årets hösttermin lanserade de sin första e-sport-utbildning på gymnasial nivå. En av få genomtänkta e-sport-utbildningar, enligt Potti.

– Det är jättemånga skolor som fått upp ögonen för e-sport och de fattar hur viktigt det är att göra det bra, och inte bara kasta in folk i ett rum med datorer och kalla det e-sport, säger Ingemarsson.

LÄS MER: 5 saker som jag är trött att höra som e-sportare 

Den första klassen har startat med totalt femton elever som fördjupar sig inom e-sporten. Men bland eleverna finns det inte bara ambitioner om att nå proffsnivå, tvärtom.

– Utbildningen handlar överhuvudtaget inte om att någon ska bli e-sport-proffs. Om någon blir det så är det jättekul - de får verkligen verktygen för att nå dit. Men det handlar egentligen om att öppna ögonen och utveckla intresse. Någon kanske blir skribent, en annan grafiker och någon kanske kommer jobba som spelutvecklare.

Formellt sett kan man inte säga att utbildningen är en e-sport-linje. I stället handlar det om valbara kurser som färgar läroplanen så pass mycket att det blir en tydlig inriktning mot e-sporten.

– Jag tycker det är jätteviktigt att få in e-sport i skolorna, det går inte att blunda för längre. Det är en gigantisk folkrörelse som håller på att gå om traditionell sport. I stället för att säga "det är skit" så kan man vända det till något positivt. Vi har hur många exempel som helst på människor det gått bra för, medan det finns väldigt få personer som det gått dåligt för efter sin e-sport-karriär. Ofta blir människorna väldigt drivna via spelen och inspirerade till att göra andra saker. De hittar en glöd och vilja att nå mål i livet.

Hur har responsen varit?
– Det har varit jättebra. Vi hade en stor föreläsning i Ronneby och det togs emot jättebra från föräldrar som börjat förstå och accepterar mer. Att det inte är med en dator ungdomarna spelar mot, utan med andra individer som de även kommunicerar med.

LÄS MER: Fenjima: Det är inte ofta jag har upplevt en sådan gemenskap 

Har du något tips till föräldrar?
– Försök förstå vad ungdomarna gör. För att spela CS så krävs kunskaper, bara att installera och konfigurera spelet är enklare programmering. Du måste kommunicera med lagkamrater och i bland med folk från utlandet. Föräldrar fattar inte ens själva var sina barn lärt sig sin engelska, och helt plötsligt är det någonting nytt de lärt sig. Spelandet föder många andra intressen som inte har med spelet att göra, de lär sig hitta nya mål.

Hur ser framtiden ut?
– Vi breddar konceptet mer och mer i Sverige och vi vill ju sätta e-sport på kartan, tvätta bort stämpeln att det inte är någonting nyttigt utan snarare helt tvärtom. Vi bygger mycket, vill förknippas med hälsa, att man ska röra på sig och spela med måtta. Det är helt okej att sitta och träna några timmar, men däremot ska man kanske inte sitta hela nätterna – något jag själv gjorde i början av min karriär, men man fattar att det inte är någonting man blir bättre av. Tvärtom blir man sämre för man behöver sin sömn och träning, även i CS.

LÄS MER: REZ: Med ett komplett lag når vi toppen på nolltid 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset