En del kvinnor kan få minskad sexlust av p-piller, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Arkivbild.
En del kvinnor kan få minskad sexlust av p-piller, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Arkivbild.

Resulterar p-piller i minskad sexlust för kvinnor? En ny studie ger svaga bevis för påståendet.

Forskare vid Karolinska institutet delade upp 332 kvinnor i två grupper och lät ena gruppen äta det vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige under tre månader. Den andra gruppen fick placebo (sockerpiller).

Studiens syfte var i första hand att undersöka om den sexuella funktionen försämras av p-piller och i andra hand aspekter som kvinnornas åtrå, upphetsning, tillfredsställelse, antalet orgasmer och självbild.

Resultatet, som publiceras i tidskriften The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, visar att p-piller inte påverkar den sexuella funktionen. Den var densamma mellan grupperna. Antalet orgasmer, självbild och antalet "tillfredsställande sexuella episoder" påverkades inte heller, även om det fanns aspekter av sexlivet som tycks försämras av p-piller, såsom åtrå och upphetsning.

– Många kvinnor påverkas kanske inte negativt alls av p-piller, men en del kan få minskad sexlust, säger professor och gynekolog Angelica Lindén Hirschberg, som står bakom studien, till P3 Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset