Företaget bakom sms:en har anmälts 200 gånger.
Företaget bakom sms:en har anmälts 200 gånger.

Prästen fick ett sms där han tipsades om att gå ur Svenska kyrkan för att spara på skatten. Nu har han anmält tipsaren till Konsumentverket.

”Hej. Du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kr varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan! Läs mer på: www.kyrkskatt.se”, stod det i sms:et som prästen fick skickat till sig, skriver NWT.

Metro har tidigare skrivit om meddelandet, som går till ett företag där man för 369 kronor kan gå ur Svenska kyrkan, vilket egentligen kan göras gratis.

LÄS MER: Sms-våg om utträde ur Svenska kyrkan – kan vara olagligt

Blev illa berörd

När prästen fick meddelandet blev han dock mycket illa berörd.

– Om någon av oss präster skulle nappa på erbjudandet skulle vi bli avkragade och förlora jobbet, säger prästen till NWT.

Han tycker också att det är fel att sms:et inte tar upp de negativa sidorna av att gå ur kyrkan, som att de inte längre då kan gifta sig eller ha begravning i kyrkan.

–Det är ett fult sätt att skinna folk på pengar, konstaterar han.

LÄS MER: Skickade sms om kyrkoutträde – nu kommer anmälningarna mot Kyrkskatt

Anmälde företaget

Prästen har nu anmält företaget till Konsumentverket. Totalt har bolaget som ligger bakom sms:en anmälts 200 gånger. Det har lett till att Konsumentverket öppnat ett tillsynsärende mot företaget.

Att ta betalt för något som är gratis är dock inte olagligt, men då måste det tydligt framgå att man är en kommersiell aktör redan vid köperbjudandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset