Sorgen efter att ha förlorat någon kan vara svår att hantera. Som präst och psykolog är sorgbearbetning en del av Charlotte Frycklund och Kerstin Bergh Johannessons arbete. För Metro berättar de hur du kan ta dig igenom den.

Privat/TT/Privat

Att hantera anhörigas sorg efter dödsfall är något som både präster och psykologer möter.

Prästen Charlotte Frycklund och psykologen Kerstin Bergh Johannesson delar med sig av sina bästa sorghanteringsknep. 

Charlotte Frycklund har jobbat som präst inom Svenska kyrkan i 19 år och förlorade själv sin son för 14 år sedan. Medan Kerstin Bergh Johannesson studerat hur sorgen påverkat de som drabbades av tsunamikatastrofen år 2004 i sitt arbete som psykolog vid Uppsala universitets kunskapscentrum för katastrofpsykologi.

– Jag fick själv en jättebra beskrivning när jag förlorade min son. Sorgen är som att ha en annan varelse i sin kropp. Varelsen gör det svårt för en att röra på sig och komma till tals men med tiden lär du dig att samexistera med varelsen, säger Charlotte.

– Reaktioner på förlust är normala. Det är smärtsamt och svårt att förlora någon man tycker väldigt mycket om och det kan kännas omöjligt att bli glad igen, säger Kerstin.

► LÄS MER: Linas bror tog livet av sig: "Årsdagen blev en vändpunkt"

Enligt experterna ska du inte isolera dig trots att allt känns tungt. Sök stöd hos personer i din närhet, opausa ditt liv i etapper och skriv ner dina tankar som terapi.

– Ett tips till andra runt omkring är att inte dra sig undan, säger Kerstin.

Visa omtanke och ge stöd. Men inte för påträngande eller av nyfikenhet.

– En av de bästa grejerna som hände efter att vår son hade dött var att min vän hörde av sig och frågade om jag ville gå på bio. Man behöver ta en paus från sorgen ibland, säger Charlotte.

Förlusten kan väcka skuldkänslor och dåligt samvete. Dåligt samvete över något gräl eller pengar du aldrig hann lämna tillbaka och skuldkänslor för att du lever vidare och har roligt trots att den andra är död. Känslorna är enligt experterna helt normala men oftast något du bör släppa. Vilket blir lättare genom samtal.

► LÄS MER: Vad är kärlek? Filosofen, biologen och prästen svarar

Om en person går bort väldigt plötsligt eller under dramatiska omständigheter kan det ta lång tid att bearbeta sorgen. Oavsett orsak till förlusten gäller det enligt experterna att ha tålamod med sorgen.

– Tänk i de banorna att det åtminstone behöver gå ett år så att du går igenom alla speciella datum och högtider utan den här personen, säger Kerstin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset