Sverigedemokraterna har gjort en pastellfärgad kampanj utan tydliga budskap, enligt analysen av kommunikationsexperterna.
Sverigedemokraterna har gjort en pastellfärgad kampanj utan tydliga budskap, enligt analysen av kommunikationsexperterna.

Sverigedemokraterna har gjort en kampanj i pastellfärger utan budskap på valaffischerna. Samtidigt riktar partiet tydligt in sig på unga, enligt en panel med kommunikationsexperter. "Mycket konservativ mellanmjölk", säger Marie Alani.

Foto: Annica Ögren.

Kampanj utan budskap alls

Cecilia Wirseen: En första kort reflektion är att inget av materialet vi har här handlar om Sverigedemokraternas kärnfråga. 

David Alledal: Vi har i tidigare analyser tagit upp vilken ton de olika partierna har valt att anamma. Hur intelligent tror partierna att deras väljare är? Har man ett avancerat språk eller ett enkelt språk? Det är ett genidrag att inte ha något språk alls i det här läget, bara bilder och logga. För de behöver inte skriva någonting.

Rosalin Gustafsson: Min tolkning av avsaknaden av budskap och politiska ställningstaganden är att man antar att alla redan vet vad Sverigedemokraterna står för. Man behöver inte upprepa och pränta in budskapet. I stället har man satsat på att lyfta fram personerna i partiet.

David: Jag är mest förvånad över den här kampanjen av alla partiernas kampanjer. Man kan se att det finns två tydliga trender i kampanjerna: antingen pratar man om det som alla andra partier gör fel, eller om det som man själv vill förändra. Men jag trodde inte att Sverigedemokraterna inte skulle säga någonting. Det känns som att partiet har en tradition av att lyfta på locket och visa på fel. Jag blev verkligen förvånad över att det ser ut så här.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du? 

Foto: Sverigedemokraterna.

Vill signalera konservativ mellanmjölk

Marie Alani: När man tittar på affischerna är det väldigt mycket konservativ mellanmjölk. Man har valt konservativa, traditionella klädstilar, frisyrer och personer. Det verkar även som att man har varit väldigt medveten om att lyfta fram kvinnor. Det är ljusa färger och väldigt nedtonat, om man jämför med den retorik partiet går fram med som inte alls är nedtonad.

Foto: Sverigedemokraterna.

Kattbilder på Instagram

Cecilia: Att de har en annan ton i den här kampanjen jämfört med deras vanliga kommunikation, syns särskilt tydligt på sociala medier. Kampanjbilderna skulle kunna vara inlägg från vilken samhällsaktör som helst. Det är bilder och känslor som alla i hela Sverige kan skriva under på. Det är klart att man vill ”tacka frivilligorganisationer” och ingen gillar någon som ”är dum mot djur.” Det som är intressant är att när man tittar på deras Instagram så varvas dessa med deras vanliga nyhetsinlägg som oftast har väldigt tydliga budskap, och som väcker mycket starka känslor. Nyheter som passar deras politik helt enkelt. Kanske är det medvetet av dem att just skapa en sådan här blandning av kraftfullt och det svenska lagom.

LÄS MER: Så går det till att rösta på valdagen – steg-för-steg-guide 

Kampanjlogga som passar i sociala medier

Cecilia: Sverigedemokraterna har gjort en kampanjlogga, SD2018, som passar väldigt bra på sociala medier och som man enkelt kan sätta en hashtag framför. Loggan är enkel att komma ihåg och man vet vad den står för. Man kan enkelt visa på sina sociala medier att man röstar på partiet. Hashtagen är väldigt sökbar.

Foto: Sverigedemokraterna.

Riktar in sig på en yngre målgrupp

Pål Pettersson: I kampanjmaterialet har Sverigedemokraterna även skickat med bilder på sina så kallade ”profilkläder”, t-shirts. På bilderna syns ursvenska, blonda ungdomar i väldigt idyllartade villamiljöer i Sverige. Detta i kombination med SD:s hashtagliknande slogan i valkampanjen, känns som en genomtänkt och smart strategi för att nå den yngre gruppen av väljarna. SD kan med stort självförtroende, och som ett starkt varumärke, skicka ut en budskapslös kampanj, då ”alla” ändå vet vilka budskap SD står för.

Foto: Annica Ögren.

 

LÄS MER: Läs alla Metros partiledarintervjuer här 

Fakta: De ingår i panelen från Berghs School of Communication

Marie Alani, programansvarig för Berghs Bachelor.

David Alledal, programansvarig för Art Director/Copywriter.

Pål Pettersson, programansvarig för Communication Design.

Rosalin Gustafsson, programansvarig för Strategisk Kommunikation och Public Relations.

Cecilia Wirseen, programansvarig för Digital Strateg/Digital Kreatör.

Foto: Annica Ögren.

Om expertpanelen:

Inför valet tar Metro hjälp av en expertpanel från Berghs School of Communication. Panelen analyserar hur partierna kommunicerar sina valkampanjer, inte vad de kommunicerar. I analysen ingår alla riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ. Du kommer kunna hitta alla delarna i tidningen och på Metro.se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset