Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet. – Erfarenheten att vara en främ­­ling i ett annat land gör att man blir mer tolerant, säger Karin Casten Carlberg, internationell koordinator på skolan.

Gustav Hugosson

Elisabeth Kelderer, 23, tyckte att det var nyttigt att behöva klara sig själv under tiden i Österrike.

Att jobba som sjuksköterska i  dag, och kanske ännu mer i framtiden, innebär dagliga möten med människor med olika bakgrund och kulturer. Har fler sjuksköterskor själva levt och jobbat i en annan kultur så blir bemötandet bättre. Det är en del av filosofin bakom  internationaliseringen som ska genomsyra verksam­heten på Sophiahemmet högskola. Den innebär ett växande antal samarbeten med andra universitet ute i världen.
 
Elizabeth Kelderer, 23, studerar på sjuksköterskeprogrammet. Hon har ny­ligen landat på svensk mark igen efter en tre månader lång praktik i Wien.  
 
– Jag kände ingen och visste ingenting innan jag åkte, så jag har tvingats att själv ta kontakt med andra männis­kor. Jag lärde mig att vara mer självständig än jag är här hemma. Det kommer att vara en stor del i yrkes­livet att inte förlita sig på andra hela tiden. 
 
Elizabeth praktiserade på en palliativ avdelning, det vill säga en avdelning för vård i livets slutskede. 
 
– Jag kom in med inställningen att det skulle vara ­lite jobbigt, och det var det ibland, men det var så bra stämning bland personalen och de hade väldigt fin ­kontakt med patienterna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset