Hej då, Europa. På Tegel-flygplatsen i Berlin lämnade Barack Obama på fredagen för sista gången europeisk mark som USA:s president.
Hej då, Europa. På Tegel-flygplatsen i Berlin lämnade Barack Obama på fredagen för sista gången europeisk mark som USA:s president.

I sitt sista möte i Europa som USA:s president samtalade Barack Obama med EU:s tungviktare om vikten av samarbete, bland annat mot Ryssland. Nu väntas han träffa Vladimir Putin i Peru.

Obama satt på fredagsförmiddagen ned med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset kom man bland annat överens om att försöka "säkra diplomatiska lösningar på konflikterna i Syrien och östra Ukraina" – vilket innefattar att sanktioner mot Ryssland ska fortsätta tills landet följer det så kallade Minsk-avtalet om kriget i Ukraina.

Inget TTIP

Sanktionerna har ifrågasatts i och med valet av Donald Trump som Obamas efterträdare i USA. De närmaste dagarna får Obama och Rysslands president Putin en kanske sista chans att diskutera saken öga mot öga. Båda är på plats under Stillahavs-samarbetet Apecs toppmöte i Lima, Peru, i helgen.

Vid en gemensam presskonferens med Obama i torsdags sade Merkel att förhandlingarna om TTIP, det stora frihandelsavtalet mellan EU och USA, tills vidare inte kommer att slutföras på grund av Trump – som starkt motsatt sig avtalet.

Obamas resa, den sista utomlands han har tänkt göra som USA:s president, började i Grekland där han bland annat talade om vikten av demokrati i en tid då populism sveper över världen. Men han har också försökt lugna kollegor och allierade efter det oväntade valet av kontroversielle Trump.

Vid sidan av

Obama flyger direkt från Berlin till Lima, där även ledare från länder som Japan och Kina ska delta.

Något formellt enskilt möte Obama–Putin är inte schemalagt, men den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov verkar ta för givet att de tar tillfället i akt.

– Man kan anta att president Putin och president Obama möts vid sidan av, för möjlighet att prata om aktuella ämnen, säger Peskov enligt ryska nyhetsbyråer.

Susan Walsh/AP/TT
USA:s avgående president Barack Obamas sista utlandsresa i ämbetet har tagit honom till Grekland och Tyskland. Nu reser han vidare till Peru. Arkivbild.
Michael Sohn/AP/TT
USA:s president Barack Obama höll presskonferens tillsammans med Tyskland förbundskansler Angela Merkel i Berlin.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset