Frank-Walter Steinmeier. Arkivbild.
Frank-Walter Steinmeier. Arkivbild.

Frank-Walter Steinmeier blir av allt att döma ny tysk förbundspresident. Det står klart sedan de konservativa partierna i regeringskoalitionen beslutat sig för att backa den socialdemokratiske utrikesministern. Valet är väntat, enligt en tysk statsvetare.

Tre av fyra tyskar är nöjda med hans arbete som utrikesminister. Nu kan den populäre toppdiplomaten Frank-Walter Steinmeier ta ytterligare ett steg uppåt i karriären – och bli Tysklands näste president.

Socialdemokraten Steinmeier har tidigare varit favorittippad som efterträdare till den avgående presidenten Joachim Gauck, men kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU har tvekat inför att släppa fram en SPD-kandidat. Under måndagen enades förbundskansler Angela Merkel och hennes koalitionspartners, rapporterar tyska medier.

Merkel: "Utomordentligt val"

"En seger för nationens intresse", skriver vänsterliberala Süddeutsche Zeitung. "Ett utomordentligt val", säger Merkel – som dock hellre hade sett en CDU-kandidat. Beslutet kommer ändå inte som en överraskning, enligt Aurel Croissant, professor i statsvetenskap på Ruprecht-Karls-universitetet i Heidelberg

– Sedan förbundsdagens talman Norbert Lammert signalerat att han inte står till förfogande hade CDU och CSU i grunden ingen lovande kandidat. Det enda andra realistiska alternativet hade varit att unionspartierna (CDU och CSU) och De gröna gått fram med en gemensam kandidat, och för det fanns inga förutsättningar, säger han till TT.

Statsvetare: Det är klart

Själva valet äger rum i februari, då förbundsförsamlingen sammanträder i riksdagshuset i Berlin. Men efter dagens besked står det helt klart att Steinmeier blir vald, säger Aurel Croissant.

– Det finns inga möjliga majoriteter mot regeringspartierna. Det kan så klart bli så att (vänsterpartiet) Die Linke presenterar en egen kandidat, den kan också bli så att (högerpopulistiska) AFD, som har några röster genom sina platser i delstatsparlamenten, går fram med någon. Men det är bara symbolkandidater.

TT: Vem blir ny utrikesminister?

– Bra fråga. Det kan jag inte säga. Men ett tips är att det blir en socialdemokrat. Just den regeringsposten hör till SPD, den kommer de inte att växla in, säger Aurel Croissant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset