Indier står på kö utanför en bank i New Delhi i fredags.
Indier står på kö utanför en bank i New Delhi i fredags.

Indiens premiärminister Narendra Modi vädjar om befolkningens tålamod med det kontantkaos som uppstått sedan regeringen plötsligt meddelat att 1 000- och 500-rupiesedlar – merparten av alla sedlar i landet – inte längre får användas.

Fem dagar efter sedelkuppen – som bland annat syftar till att få bukt med skatteflykt, korruption och falskmynteri – köade fortfarande mängder av desperata människor utanför banker och vid bankomater, i hopp om att få växla in de ogiltiga sedlarna och få tag på de nya 2 000-rupiesedlarna.

I ett känslosamt tal i den västliga delstaten Goa förklarade Modi, som fått hård kritik för beslutet, att han förstår att åtgärden är smärtsam och orsakar problem för många.

– Snälla, 50 dagar, ge mig bara 50 dagar. Efter den 30 december så lovar jag att visa er det Indien som ni alltid har velat ha, vädjade han, och lovade ytterligare krafttag mot den svarta ekonomin.

Samtidigt som ilskan är utbredd bland befolkningen har ekonomiska bedömare välkomnat förbudet mot 1 000- och 500-rupiesedlarna. På kort sikt väntas hushållens konsumtion minska, men på längre sikt väntas åtgärden bidra positivt till Indiens ekonomi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset