Trump har tappat stöd från flera inflytelserika partikamrater sedan ljudinspelningen släpptes.
Trump har tappat stöd från flera inflytelserika partikamrater sedan ljudinspelningen släpptes.

Det rör på sig i de republikanska leden en månad före presidentvalet i USA.Inspelningen där Trump pratar nedsättande om kvinnor har blivit droppen för flera inom partiet.Förre utrikesministern Condoleezza Rice sällar sig till raden som kräver att Trump drar tillbaka sin kampanj.

I en smått kaotisk scen när Trump lämnar sin hemmabas på Manhattan säger han till väntande reportrar att han till hundra procent stannar i presidentracet.

Det inte oväntade beskedet kommer i samband med att pressen på att han ska slänga in handduken ökar.

Inspelningen har lett till ett ramaskri inom det Republikanska partiet. Unisona fördömanden har haglat, Trump har tvingats till en sällsynt ursäkt, och flera ledande personer har till och med dragit tillbaka sitt stöd för honom.

Condoleezza Rice, utrikesminister i George W Bush regering, skriver på Facebook att det är nog och att han borde dra sig tillbaka.

Den republikanske senatorn Joni Ernst går längre och säger att hon stödjer Trumps demokratiske motståndare Hillary Clinton, uppger en AP-reporter på Twitter.

McCain drar tillbaka stöd

Ytterligare dussintalet har dragit tillbaka sitt stöd för Trump. En av de mest namnkunnige är den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain, som meddelar att han inte kommer att stödja Donald Trumps kandidatur i presidentvalet.

McCain – som ställde upp mot Barack Obama 2008 – slår i ett uttalande fast att ingen kvinna ska behöva utstå Trumps olämpliga uppförande.

"Donald Trumps uppförande denna vecka, där hans förnedrande kommentarer om kvinnor och hans skryt om sexuella övergrepp avslöjats, gör det omöjligt att fortsätta stödja honom på något vis, skriver John McCain och tillägger att han och hans hustru nu inte kommer att rösta på Trump.

De kommer inte heller att rösta på Hillary Clinton, utan ska "skriva ner namnet på någon bra konservativ republikan" på sina valsedlar.

O'Dell kommenterar

Nöjesjournalisten Nancy O'Dell har identifierats som den gifta kvinna som Trump på inspelningen ska ha stött på.

"Jag är ledsen över att sådana här kommentarer existerar i samhället överhuvudtaget. När jag hörde dem i går så blev jag besviken på att höra sådana objektifieringar av kvinnor", skriver hon.

I inspelningen, som släppts av Washington Post, nämns inte O'Dells namn, men hon har av amerikanska medier identifierats som den kvinna som Trump pratar om.

"Du kan göra vad du vill"

O'Dell var programledare för "Access Hollywood" tillsammans med Billy Bush, en av dem som hejar på Trump i klippet där den nu republikanske presidentkandidaten säger:

"Jag försökte ragga på henne men misslyckades, jag erkänner. Jag försökte knulla henne. Hon var gift".

Lite senare i klippet får Trump får syn på Arianne Zucker som kommer gående.

– Jag måste ta några tic tacs (mintpastiller), om jag skulle börja kyssa henne. Du vet, jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte.

Trump utvecklar sedan:

– När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst, säger Trump i filmen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset