Nöje Metro Music

Pretenders är inte redo att lägga av

Pretenders är tillbaka med "Alone", gruppens första album på åtta år. Arkivbild.
Pretenders är tillbaka med "Alone", gruppens första album på åtta år. Arkivbild.

Pretenders är tillbaka med "Alone", gruppens första album på åtta år. Sångerskan Chrissie Hynde, vars senaste album var en soloskiva, har saknat att flyga under kollektiv flagg. – Jag fungerar bara i ett bandsammanhang, säger hon.

På sätt och vis ångrar Chrissie Hynde att albumet "Stockholm", hennes solodebut efter mer än 30 år som artist, från 2014 släpptes just som en soloskiva. Hon är trots allt intimt förknippad med Pretenders och föredrar att inte ge ut musik under sitt eget namn.

– Jag gillar det bara inte. Jag kan inte se mig själv i musikvideor, jag kan inte läsa recensioner, jag kan bara lyssna på musiken. Allt annat gör mig obekväm. Att se mitt namn på en skiva får mig att må dåligt, säger Hynde.

Gitarrhjälte gästar

När Pretenders nu återvänder så är det med "Alone", den mest renodlade rockskivan Chrissie Hynde har gjort på länge, säger hon. En stor anledning till det är samarbetet med producenten Dan Auerbach som är ena halvan av bluesrockduon The Black Keys.

Dessutom gästas ett spår på skivan av en tvättäkta rock'n'roll-legendar: gitarristen Duane Eddy.

– Det är galet. Jag fick ett sms från Dan klockan tre på natten. Det stod "jag har Duane Eddy i studion" och när jag läste det höll jag på att göra i byxan. Duane Eddy är en av de där artisterna som du känner igen efter bara två toner. Han är fenomenal.

Turné med Nicks

I höst turnerar Pretenders med en annan medlem i rockens Hall of Fame, Stevie Nicks, och även om både hon och Chrissie Hynde har nått pensionsåldern så ser Hynde inget slut i sikte.

– Så länge du har en röst spelar det ingen roll om du inte längre kan gå. Jag antar att det är de som blir tråkiga som lägger av. Boxare måste sluta när de börjar ta för många smällar, artister bör sluta när vi tråkar ut publiken.

Joel Ryan/AP/TT
"Jag fungerar bara i ett bandsammanhang", säger Pretenders-sångerskan Chrissie Hynde. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset