Pridefestivalen har polisanmälts av Afrosvenskarnas riksförbund för hets mot folkgrupp. Bakgrunden är att en vit person gått i paraden målad som svart, föreställandes en pirat med raketgevär.

Urban Brådhe

Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

Afrosvenskarnas riksförbund reagerade på bilden som cirkulerat på internet och har nu polisanmält Prides festivalchef samt personen för hets mot folkgrupp.

– Blackface är en av de mest klassiska och vidrigaste rasistiska symbolerna som har använts för att beröva svarta människor deras människovärde och samtidigt legalisera våld och förföljelse mot svarta, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, till Metro.

Det var under Pridetåget i lördags som en vit person gick blackface-målad, utklädd som en pirat med ett raketgevär på ryggen.

Under ett tidigare år av Pride så gick även då två personer utklädda till svarta, i svarta kroppsmasker med överdimensionerade bröst och könsorgan.

Det är en attack mot svarta och en vidarebefordrar ett rasistiskt budskap i det offentliga. Och det har hänt tidigare under Pride och fortsätter, så vi ansåg oss tvungna att vända oss till rättsväsendet för att få det prövat, säger Kitimbwa Sabuni.

Stockholm Pride beklagar det inträffade och menar att det hela var ett misstag.

– Vi beklagar det i allra högsta grad. Det står i våra stadgar att vi inte tolererar diskriminering mot någon grupp, säger Prides pressansvariga Maria Paulsson till svd.se.

Samtliga ekipage i paraden måste föranmälas, om det hade gjorts i det aktuella fallet är oklart.

– Vi har incheckning för alla ekipage, där någonstans har det brustit i våra rutiner. Vi kan inte svara på om personen var incheckad eller anslutit i tåget från publiken, säger Paulsson.

Peter Rimsby, ordförande Stockholm Pride, skriver i ett mejl till Metro, att Pride bjudit in till dialog efter händelsen:

– Stockholm Pride har under tisdagen haft kontakt med nätverket Afrosvenskarnas forum för rättvisa per mail. Vi bjöd då in till dialog och kom överens om att ha ett möte så snart som möjligt. 

– Vad gäller polisanmälan så inväntar vi att polisen kontaktar oss gällande ärendet, skriver Peter Rimsby.  

Berns i Stockholm fick nyligen kritiken och bad om ursäkt, då man lät en vit statist bli blackface-målad inför en roll som den svarta varietéartisten Josephine Baker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset