Prideparaden i Stockholm 2016. Arkivbild.
Prideparaden i Stockholm 2016. Arkivbild.
Festivaler TT

Pridefestivalen i Stockholm har inletts – och arrangörerna räknar med en halv miljon besökare under veckan. Men det är i övriga landet som Pride blomstrar allra mest.

Antalet pridefestivaler i Sverige har nästan dubblerats på två år.

Under 2015 arrangerades 33 olika pridefestivaler runtom i landet. I år har den siffran vuxit till omkring 61, enligt en uppskattning från RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

Förra helgen arrangerades festivalen för första gången i Lysekil, med Anna Harrysson som arrangör.

Jag gjorde det för att jag har en dotter som är transsexuell, och för att jag aldrig sett en hbtq-flagga i Lysekil någon gång. Det är en så stor fråga att alla ska få vara den de är och känna sig inkluderade. Och det gick skitbra, jag är verkligen fantastiskt glad och tacksam, säger hon.

Paraden blev en stor framgång med uppskattningsvis 1 000 personer i tåget. Siffran är stor för lilla Lysekil men kan delvis förklaras av de många sommargästerna, menar Anna Harrysson.

Spridning i landet

RFSL driver sedan ett par år tillbaka projektet "En blommande priderörelse", som är till för att stötta festivalerna. Bland annat har man tagit fram en manual för dem som vill arrangera, där man ger råd om frågor som normkritik och inkludering, men också praktiska saker som försäkringar och säkerhet.

Min bild är att det har blivit en helt annan rörelse de senaste sex sju åren. Pride har blivit så mycket större än hbtq, det handlar om att stå upp för ett öppet samhälle. Sedan är det ju fantastiskt att man inte behöver åka till Stockholm längre för att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Fredrik Nilsson, medlemschef på RFSL.

Nilsson beskriver hur pridefestivalerna ser väldigt olika ut på olika platser i landet. Arrangörerna är allt från lokala köpmannaföreningar till aktivister eller "vanliga tonåringar". Vem som helst kan också arrangera en pridefestival, vilket inte minst bevisades i fjol då Avpixlatskribenten Jan Sjunnesson arrangerade pridetåg i Stockholmsförorten Järva.

TT: Finns det en risk att pridebegreppet blir utvattnat när festivalerna blir så breda?

 Det är en stor fråga och en debatt som förs i många olika sammanhang. Det finns många olika bilder av hur en pridefestival ska vara, men det är viktigt att vi tillsammans skapar festivaler där målgruppen kan vara sig själv och vara trygg, säger Fredrik Nilsson.

Stabil utveckling

I Stockholm har besökarantalet de senaste åren legat stabilt kring 500 000 människor som tittar på och 45 000 som deltar i paraden. Hittills är 173 ekipage anmälda till lördagens stora parad, att jämföra med drygt 200 i fjol.

Vi räknar med ungefär detsamma i år, även om det är extremt svårt att förutsäga. Vi öppnade Pride House i dag, och många av seminariesalarna var helt fulla och vi fick ta in extrastolar. I storstäderna har inställningen alltid varit lite mer positiv till Pride. Jag tolkar det här som att kulturen blivit lite mildare i resten av landet, och det är jättekul, säger Haydar Adelson, ordförande för Stockholm Pride.

I Lysekil räknar Anna Harrysson med att festivalen återvänder även nästa år.

Ja, det är inget snack om den saken. Det ska bli jättekul, säger hon.
Prideparaden i Stockholm 2016. Arkivbild.
Prideparaden i Stockholm 2016. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset