Anställda på Mölnycke bibliotek tvingades plocka ned prideflaggor- och symboler på begäran av Sverigedemokraterna.
Anställda på Mölnycke bibliotek tvingades plocka ned prideflaggor- och symboler på begäran av Sverigedemokraterna.

Ett bibliotek i Härryda kommun, som också är lokal för förtidsröstning, plockade under fredagen bort Pride-flaggor från lokalen efter påtryckningar av Sverigedemokraterna. Enligt partiet är symbolerna politisk propaganda.

Mölnycke bibliotek i Härryda kommun plockade under fredagen hastigt ned Prideflaggor som var uppsatta i deras lokaler, skriver SVT.

Flaggorna, som satt kvar i biblioteket sedan kommunen firade Europride föregående vecka, togs ned på begäran av Sverigedemokraterna. Partiet menar att symbolerna är att likna med politisk propaganda, eftersom biblioteket också är en lokal för förtidsröstning.

– Hela den svenska Pride-rörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, till SVT.

LÄS MER: Viralgranskaren: Ja, vissa av SD:s valsedlar saknades i en kommun

En anställd på biblioteket vittnar om hur biblioteksanställda fick gå runt i lokalerna och plocka ned pridesymboler tillsammans med representanter från SD.

– Mina kollegor fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, berättar en anställd på biblioteket, för SVT.

Enlig Weine Samuelsson (M), valnämndens ordförande i Härryda kommun, plockades flaggorna ned eftersom de blivit instruerade att göra detta på uppdrag av Länsstyrelsen, som enligt honom har det sista ordet i frågan.

LÄS MER: 3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Men länsstyrelsen lägger i stället över ansvaret på kommunen.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset