Svenske prins Daniel tar Steven Hawking till hjälp i en kampanj för att uppmuntra till fysisk aktivitet och minska stillasittande.

"Trenden går åt fel håll och vi måste börja ta problemet på allvar" säger prinsen i ett pressmeddelande.

Han pekar på att studier visar att två tredjedelar av alla fyraåringar är för stillasittande och att Sverige är "ett av Europas mest stillasittande länder".

Fysikprofessorn Hawking, själv ofrivilligt rullstolsburen på grund av nervsjukdomen ALS, är världsberömd för sina rön inom kosmologi och gravitationsteori. Men i en ny kampanjfilm säger professorn att det bortom hans förståelse hur stillasittande har kunnat bli ett av världens största hälsoproblem.

"Lyckligtvis är lösningen enkel. Mer fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det är inte raketforskning", säger Hawking i filmen som spelats in i Cambridge i England där professorn är verksam.

Hawking ställer upp i kampanjen för Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation som startades på initiativ av prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Frank Augstein/TT/AP
Stephen Hawking är ofrivilligt stillasittande efter att ha drabbats av en sällsynt form av nervsjukdomen ALS. Arkivbild.
Stina Stjernkvist/TT
Prins Daniel och kronprinessan Victoria är initiativtagare till den icke vinstdrivande organisationen Generation Pep, som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barns och ungdomars hälsa. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset