Fördubblade priser och en exploderande svart marknad. Det är några oväntade konsekvenser av legaliseringen av marijuana i Colorado, USA.

Getty

”Budtendern” Sam Walsh och butikschefen David Martinez säljer lagliga cannabisprodukter i Denver.

– Folk har köat upp till fyra-fem timmar. Folk är så upprymda och stolta att vara i den första staten som legaliserat och det finns ett mycket stort utrymme att växa, säger Ryan West som arbetar på ett försäljningsställe i Denver.

West är själv en vinnare i legaliseringen. Han anställdes den 1 januari för att möta anstormningen av kunder – första veckan ökade försäljningen i staten med 5 miljoner dollar. Det är färre än 200 ställen som har fått licens att sälja drogen för privat bruk och det kommer att bli fler eftersom ”marijuana-turismen” växer starkt. 

Men det har kommit oväntade konsekvenser av legaliseringen också – mer än fördubblade priser till exempel. Över 400 dollar för en ounce (28 gram). Det är mycket högre än priserna på den illegala marknaden vilket har lett till ett priskrig, trots att legaliseringsförespråkarna hävdade att en legal försäljning skulle ersätta den svarta marknaden.

Langarna drar även nytta av förvirring inom polisen över den nya lagstiftningen – antalen åtal har fallit med 80 procent sedan 2012.

– Rättsväsendet vet inte vilken fot de ska stå på, säger Tom Raynes, chef vid Colorados åklagarämbete till Denver Post.

Legaliseringsförespråkarna hävdar att konsekvenserna är övergående.

– Det har varit en historiskt hög efterfrågan vid ett historiskt tillfälle men när antalet försäljningsställen växer så kommer efterfrågan och priser att stabiliseras. Då kommer illegala marknaden att försvinna, säger Taylor West, chef för cannabisindustrins nationella branschorganisation.

Men industrin står inför strukturella utmaningar. Banker får inte hantera pengar som har genererats genom drogförsäljning vilket leder till att försäljarna måste hantera stora mängder kontanter vilket i sin tur betyder merarbete och större risker. De nekas även skattelättnader som andra företagare får på grund av skillnader mellan delstatens och federala lagar.

– Bankregler och skatteregler är de stora frågorna vi arbetar med nu i Washington, säger West.

– Vi hoppas att andra stater kommer att se Colorado som ett föredöme, hur industrin har växt och dess fördelar över den kriminella marknaden, vi kommer att se fler framgångar.

Nästa stat att legalisera försäljning är troligen Oregon. Colorado har redan visat både komplikationer och potential.

LÄS MER: 
Näskikare mot cannabisrök i Colorado
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset