En anledning att köpa en budgetvinylspelare är alla mysiga skivbutiker som finns att leta efter vinylfynd i. Magiska musikupplevelser väntar.
En anledning att köpa en budgetvinylspelare är alla mysiga skivbutiker som finns att leta efter vinylfynd i. Magiska musikupplevelser väntar.

Bra skiv­spelare behöver inte vara dyra eller komplicerade. Här är fem av de bästa i budgetklassen.

Rega Planar 1 Plus

Plus: Festlig! Massor av dynamik och spelglädje.

Minus: Aningen avslappnad diskant.

Kommentar: Rega Planar 1 Plus är ett av de bästa köpen i prisklassen. Den låter bra med all slags musik, är väldigt enkel att använda och tål uppgraderingar till bättre pickup väl. Med andra ord är den en nybörjarspelare som kan växa i takt med både musik- och hifi-intresset.

Pris: 4 000 kronor

Reloop Hi-Fi TURN3

Plus: Suveränt ljud för pengarna, flexibel.

Minus: Basen saknar lite tyngd och skala.

Kommentar: En välbyggd skivspelare med bra vibrationsdämpning som dessutom är ytterst användarvänlig med både phono-steg och A/D-omvandlare med USB-port. Tillsammans med den fina Ortofon-pickupen ger den musikupplevelser i god proportion till prislappen.

Pris: 5 300 kronor

Audio-Technica AT-LP5

Plus: Öppen ljudbild, fokuserad tydlig klang med bredd, djup och bra basfundament.

Minus: Tål bättre pickup.

Kommentar: Passar varje musiksmak och är så välbyggd att den kommer att hålla i många år. Det är inte bara enkelt att uppgradera till bättre ljud, den är enkel att använda och en av de mest stabila när det gäller att återge pianotoner.

Pris: 4 000 kronor

SONY PS-HX500

Plus: Öppen ljudbild med fokuserad detaljåtergivning och luftigt ljud. Högupplöst USB-inspelning från vinyl.

Minus: Tunn ljudbild.

Kommentar: Analytisk och kristallklar klang – motsatsen till ljudet i de flesta billiga skivspelare. Här finns en tydligare ljudbild med bra fokus, och med tanke på möjligheten att digitalisera skivsamlingen är den ett mycket intressant alternativ.

Pris: 2 800 kronor

Proj-ject essential III

Plus: Fyllig ljudbild. Varm klang. Lysande dynamisk kontrast.

Minus: Ljudbildens transparens.

Kommentar: Ett strålande val. Bortsett från inbyggt phono-steg är den bara utrustad med det allra nödvändigaste. Men den har en bra Ortofon-pickup som engagerar. Den låter mycket bättre än förväntat och är en väldigt bra förstagrammofon.

Pris: 4 400 kronor

Lasse Svendsen/Ljud & Bild

Tips för ännu bättre ljud

En skivborste är smart att ha när man har köpt en skivspelare. Den håller damm och knaster borta från musiken och ser till att skivorna är rena. Det finns även borstar för nålarmen, men de ska man vara försiktig med.

En skivtvätt kan vara praktiskt att ha om man har köpt eller ärvt gamla LP-skivor i varierande skick.

I stort sett alla skivspelare låter bättre med en finare pickup. De förmonterade pickuperna är ett bra ställe att börja på, men för de som vill ha ännu bättre ljud kan en pickup för 1 000–2 000 kronor lyfta ljudet markant.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tech musik